The Mangler

10 maj 2006

Regissör: Hooper, Tobe

Originaltitel:

År: 1995

Längd: 106 långa min

Skådespelare: Robert Englund, Ted Levine, Daniel Matmor, Vanessa Pike m.fl.

Som jag konstaterade i min Det-recension ställer jag mig alltid lite skeptisk till Stephen King-filmatiseringar. Lik förbannat tog jag i gårkväll, under ett svagt ögonblick, det makabra beslutet att plöja igenom The Mangler, baserad på en novell av just herr King. Baksmällan är idag påtaglig och jag känner att det är min plikt att varna så många som möjligt för detta svarta får i filmhistoriens hage. Någon utförlig genomgång av handlingen är mer än jag förmår då förträngningen av dessa traumatiska minnen redan är i full gång men för att alla redan från början skall få en inblick i hur genomrutten rullen är, kan jag säga så mycket som att filmens handling kretsar runt en mangel… En mangel som är besatt av en demon.

Det finns absolut inget positivt att säga om The Mangler varpå följande rader mest kommer att bestå av smädelser. För att börja med skådespelarna är det en hop överspelande kacklande höns där Robert Englund gör sitt bästa för att krossa den lilla värdighet som finns kvar från hans tid som Freddy Krueger. Sämst av alla är huvudrollsinnehavaren Ted Levine som poliskonstapel John Hunton och det är knappast förvånande att han på senare år ägnat sig åt sporadiska inhopp i TV-serier (och nu har han av någon outgrundlig anledning fått en stor roll i nyversionen av The Hills Have Eyes). Till skådespelarnas försvar måste det dock påpekas att de inte haft så mycket att jobba med. Här finns inte en godkänd dialog eller ens någon hyfsat intressant karaktär. Vidare har filmen filmats av en klåpare och snubben som stått för effekterna har inte gjort mycket rätt. Men det som i slutändan gör The Mangler till den ultimata kalkonrullen är givetvis att den handlar om en mangel som är besatt av en demon. Den enda scenen i filmen som faktiskt är rolig är den när konstapel Hunton och hans polare skall utföra en exorcism på mangeln. Inte bara för att de utför en exorcism på en mangel utan för att Hunton börjar freestyla med egna bibelcitat när det går lite trögt för att exorcismen skall fungera.

The Mangler kan vara den sämsta filmen jag någonsin har sett och den är definitivt den löjligaste. Ingenting är bra utan det är total katastrof filmen igenom och det är baskemig ett under att jag lyckades se hela filmen. Avslutningsvis skulle jag vilja råda alla de som än är lyckligt ovetande om filmens kvalitet att aldrig se den här filmen, ni kommer bara att ångra er.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *