The Princess Bride

27 februari 2013

Regissör: Rob Reiner

Originaltitel:

År: 1987

Längd: 98 min

Skådespelare: Cary Elwes, Robin Wright, Mandy Patinkin, Chris Sarandon, André the Giant, Christopher Guest, Fred Savage, Wallace Shawn, Billy Crystal och Carol Kane.

Farfar sätter sig ner och berättar en saga för sitt sjuka barnbarn. Det är en klassisk saga som innehåller allt – en vacker prinsessa som fått reda på att hennes älskade har dödats, en prins som hon inte vill gifta sig med, en ond kung, fäktning, kidnappning – och så kärlek förstås.

Filmen är baserad på William Goldmans charmerande ungdomsroman med samma namn. Goldman har själv skrivit manus och verkar självsäkert kunna såga ner sin berättelse och se till att behålla bokens anda. Eftersom Rob Reiner älskade boken har samarbetet gett lyckat resultat.

Funkar det? Det kan du ge dig fan på!
Det här är den sortens filmer som har lite för alla. Action, kärlek, drama, magi och så klart humor. Westley och Buttercups relation känns väldigt realistisk även om det är en av de tråkigaste av berättelser i filmen. Cary Elwes balanserar sin karaktärs charm och humor perfekt. Jag önskar att Robin Wright fick göra något annat än att vänta på att hennes hjälte ska rädda henne, men det följer väl i paketet.

Fezzik och Inigo Montoyas vänskap är en av filmens guldkorn. Hur hittar man en sådan stor kille som André René Roussimoff som ändå är en bra skådespelare? Och Mandy Patinkin och Carl Ewes ger tillsammans några av de bästa fäktningsscenerna jag någonsin sett. French Style!

Skurkarna i filmen känns nästan som robotar utan förmåga att känna kärlek. Och slutligen Peter Falks berättarscener med den unge men inte mindre briljante Fred Savage ger en passande sagoton. Samtidigt ger Falks röst en slags cynisk spets till berättelserna. Någon som inser att sagor aldrig kan bli verklighet.

Och den här filmen är ändå från 87! Lanskapen är fantastiska, specialeffekterna imponerande och man får se en av de mest tillfredsställande rättfärdiga hämndscenerna någonsin. Filmen blev inte stor när den kom ut men har långsamt blivit en kultfavorit.
Vad som får filmen att funka är att den är en parodi på den klassiska sagan, samtidigt som den alldrig lämnar formatet. Se The Princess Bride och bli barn på nytt!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *