The Scorpion King

11 maj 2005

Regissör: Russell, Chuck

Originaltitel:

År: 2002

Längd: 88 min

Skådespelare: The Rock, Steven Brand, Michael Clarke Duncan, Kelly Hu, Bernard Hill, Grant Heslov, Peter Facinelli, Ralf Moeller, Branscombe Richmond, Roger Rees, Sherri Howard.

En av ondingarna från Mumien – Återkomsten har här fått en egen film. Mathayus, som han hette innan han blev Skorpionkungen, får i uppdrag att mörda sierskan Cassandra som tyrannen Memnon använder för att segra i krig. Men hoppsan, Mathayus dödar inte Cassandra. Istället kidnappar han henne för att locka ut Memnon på mer oskyddad mark.

The Scorpion King är ett actionäventyr rakt igenom. Många av stunten är helt orimliga och allt täcks av ett sedvanligt lager överdriven machostil, men lyckligtvis görs allt med glimten i ögat. Det görs inga större försök att vara allvarlig och tur är det för då hade det bara blivit otroligt patetiskt. Istället är det show som gäller. Samtidigt som jag tycker att replikerna är superfåniga och att det finns mer än lovligt med machoklichéer och billig “dratta på rumpan/slå huvudet i väggen”-humor så blir jag faktiskt väldigt underhållen. Filmen försöker vara rolig och för min del lyckas den.
Memnon och hans anhang har visserligen inte mer karisma än ett par plåtburkar och ofta lider Mathayus, som spelas av wrestlingstjärnan The Rock, av samma sak. Men han är ändå mindre träig än jag väntat mig och kan tydligen vara lite rolig. Ett roligt inslag är också Bernard “Theoden” Hill som knasig uppfinnare. En annan kändis som får spänna musklerna är Michael Clarke Duncan som spelade dödsdömd fånge i den hyllade Stephen King-filmatiseringen Den gröna milen. Här är han Balthazar, ledare för ett av de få folk som ännu inte krossats av Memnon.

En stor del av filmen störde jag mig på den ruttna kvinnosynen. Nog för att några av de gamla mesopotamiska folken behandlade sina kvinnor sällsynt uselt men det tog sig knappast de uttryck som visas i filmen, så något sorts försök till realism kan man inte skylla på. Minst sagt lättklädda ormar kvinnorna omkring och blir alldeles till sig i slöjorna så fort hjältens inoljade muskler kommer i närheten. Horor, haremsdamer och en nertryckt sierska är länge de enda kvinnorollerna. Senare får Cassandra, spelad av Kelly Hu, visa lite attityd och det dyker upp en bunt kvinnliga krigare med drottning Isis i spetsen. De sparkar röv lika vildsint som filmens hjältar, men läderbikinisyndromet slipper de såklart inte ifrån.

Jag måste erkänna att jag först satte en trea som betyg. Sedan kom jag fram till att så kan jag bara inte göra. Det är en alldeles för dålig film för det. Men jag är väldigt förtjust i småkorkade actionfilmer och The Scorpion King är väldigt småkorkad. Till och med mer korkad än så. Det roar mig. Folk som vill se filmer med hjärna eller någon som helst verklighetskoppling bör däremot välja något annat i DVD-hyllan.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *