The Twilight Zone

26 juni 2013

Regissör: Rod Serling

Originaltitel:

År: 1959

Längd: 30-60 min

Skådespelare:

“There is a fifth dimension beyond that which is known to man. It is a dimension as vast as space and as timeless as infinity. It is the middle ground between light and shadow, between science and superstition, and it lies between the pit of man’s fears and the summit of his knowledge. This is the dimension of imagination. It is an area which we call the Twilight Zone.”

Före Stark Trek och en massa annat skit så fanns det TV-serier av hög kvalitet. The Twilight Zone var en sådan i TV seriernas ungdom. Det var en fantasy, science fiction, skräck analogishow skapad av Rod Serling. En show där någonting övernaturligt brukade hända en vanlig man med en ironisk Twist på slutet (med en sammanfattning i början och slutet av avsnittet med Serling som berättare). För första gången kunde en författare låta fantasin flöda in i TVn.

Serling ville aldrig egentligen bli science fiction författare. Men serien var det ända sättet han kunde ge uttryck för sina kontroversiella idéer och kritisera den mänskliga naturen. Han kunde låta marsianer säga saker som politiker aldrig kunde säga offentligt. Men Serling var tydligen inte bara cynisk men samtidigt hjärtvärmande sentimental (aldrig rolig däremot), vilket ibland syns.

Av de 156 avsnitt som gjordes så skrev Serling 95. Han dominerar för det bättre eller sämre. Dialogen kan ibland vara lite för stel och sofistikerad men skådespelarna var oftast riktigt bra. Flera andra kända författare bidrog som Charles Beaumont, Ray Bradbury, Richard Matheson e.c.t.

Även om berättelserna varierar så är berättelsestrukturen och det tematisk i serien oftast desamma. Teman om rasism, regeringen, krig och samhället. Inte alla avsnitt är bra, faktiskt är många dåliga (speciellt de komiska men man måste ha överseende). Men de som är bra är så bra att de används för undervisning i skolan. Berättelser om moral och karaktärer. Serien kunde vara så många saker och varje vecka fick man något nytt.

Stilistiskt sätt ser The Twilight Zone väldigt bra ut. Vissa detaljer gör att det kan se lite lågbudget ut. Seriens skuggor och kameraarbetet gör att de svartvita filmandet ser nästan konstnärligt ut. Makeuppen är excellent och miljöerna känns autentiska ut även när det är uppenbart att de inte är det.

Serien har återupplivats två gånger men aldrig med samma magi och kvalité som första serien. Den levde och dog med Rod Serling som dog vid 50-års ålder. The Twiligt Zone är en kultklassiker av en anledning, vilket är ditt favoritavsnitt av serien?

Tweet about this on TwitterShare on FacebookGoogle+share on Tumblr

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *