The Water Horse

9 september 2009

Regissör: Russel, Jay

Originaltitel:

År: 2007

Längd: 120 min

Skådespelare: Alex Etel, Bruce Allpress, Geraldine Brophy, Eddie Campbell, Ben Chaplin, Peter Corrigan, Brian Cox, Carl Dixon m.fl.

The Water Horse (eller Vattenhästen) utspelar sig i Skottland, där ett ungt par så semester träffar en gammal man som berättar en historia för dem om en pojke som hittar ett ägg och sedan tar hand om den underliga varelse som kläcks ur det. Pojken Angus är såklart han själv som liten och eftersom det är Skottland kan ni säkert gissa vad det är för sorts varelse.

Med en sån här film förväntar man – eller i alla fall jag – sig någon som är ute efter den ovanliga varelsen, som någon slemmig och pengakåt typ som vill stänga in den på zoo eller göra läskiga experiment. Men något sådant hot mot Crusoe, som Angus döper sjöodjuret till, finns inte. Istället är det kriget som är mörkret i The Water Horse. Ett gäng soldater har slagit sig ner hos Angus familj, och påminner om en hotfull värld och en far som aldrig kommer hem igen. Senare blir soldaterna också ett hot mot Crusoe, men inte med flit. De råkar bara missta honom för en ubåt.

Det är välkommet att The Water Horse inte har tagit den enkla vägen med någon ond jägare, men ändå kommer jag på mig själv med att ibland önska att den hade det för stora delar av filmen saknar helt enkelt spänning. Den är söt, smårolig och mycket snyggt gjord men det är inte förrän sista halvtimmen som den verkligen griper tag. Den är både för lång och för seg i början, men jag tror att för målgruppen som är väldigt mycket yngre än jag så vägs det upp av de tokroliga situationer som det söta sjöodjuret orsakar. Själv sitter jag och beundrar animeringen tills handlingen tar fart på allvar.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *