Tidsresenärens Hustru

17 mars 2010

Regissör: Robert Schwentke

Originaltitel:

År: 2009

Längd: 102 min

Skådespelare: Eric Bana, Rachel McAdams m.fl.

Jag hade inte hört så mycket positivt om filmen så när jag började titta på den var det med mycket låga förväntningar. För hur skulle de kunna göra film av Audrey Niffeneggers bok med samma namn?

Detta är en romantisk berättelse om personerna Henry och Clare. De träffas för första gången när Clare är 6 och Henry 36, detta på grund av att Henry reser i tiden, okontrollerat. Henry blir givetvis Clares stora kärlek men när hon väl blir tillräckligt gammal för Henry och träffar honom igen så minns han henne inte. Den Henry som hon träffat i sin barndom är en Henry i framtiden som rest bakåt i tiden. De är menade för varandra, men hur ska deras liv och kärlek klara av att Henry är en tidsresenär?

När jag kommit lite mindre än halvvägs in i filmen så tänkte jag; hur ska man kunna se den här filmen om man inte läst boken? Jag vill säga att det inte blir någon särskilt bra upplevelse då. Man kommer inte att få någon känsla eller sympati för personerna och deras berättelse. Det här är nog den enda film jag sett som kompletterar en bok. Jag tyckte inte boken var överdrivet bra, men tillsammans med filmen, som inte heller är så bra, fulländas historien för mig. Det känns som att filmen inte kan stå för sig själv, vilket är väldigt uselt för en film, men har man läst boken blir den smått underbar. Att det blir så bra beror på att de tolkat boken på ett utsökt sätt, personerna ser ut som de ska, händelserna har anpassats bra till filmformat och härliga smådetaljer finns med. Skådespelarna gör riktigt bra ifrån sig, speciellt Rachel McAdams. Jag såg i ett extramaterial att hon läst boken minst två gånger och verkligen satt sig in i rollen som Clare, och det märks.

Jag blir rörd av Henrys och Clares berättelse, jag gråter mot slutet och det känns som att jag äntligen kan stänga boken. Om du tycker att den här historien är lockande så läs Audrey Niffeneggers bok Tidsressenärens Hustru först, sen kan du titta på filmen.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *