Torchwood

31 maj 2014

Regissör: Russel T. Davies

Originaltitel:

År: 2006-

Längd: 50-60 min

Skådespelare: Eve Myles, John Barrowman, Gareth David-Lloyd, Burn Gorman, Naoko Mori och Kai Owen

Organisation: Torchwood 3. Huvudkvarter: Cardiff. Utanför regeringen, bortom polisen. Letar upp utomjordiska varelser och artefakter och omhändertar dem. 2000-talet är när allt kommer att förändras … och Torchwood är redo. Konstapel Gwen Coopers liv vänds upp och ner när hon upptäcker den hemliga organisationen. Men livet i Torchwood är kort (såvida man inte är dess odödliga ledare kapten Jack Harkness) och olyckligt, vilket dess medlemmar kommer befara.

Vad som började som en rolig spinoff på Doctor Who för vuxna blev så mycket mer (det finns några referenser, men vill man ha svar kring Jack Harkness bakrund får man vända sig till Doctor Who för den här serien är nästan helt självständig). Torchwood har sin egna mörka stil och sina egna intressanta karaktärer. Gwen Cooper börjar serien som lagom tråkig men att se henne utvecklas från sympatisk polis till livsfarlig mördare är underbart. Eve Myles mörka humor och sarkasm tillsammans med hennes walesiska dialekt är en vinnare.

John Barrowman är det största charmtrollet TV:n någonsin sett. Hans bisexualitet och odödlighet gör att serien rör sig in i riktigt kontroversiella områden. Russel T. Davis ökända queerinriktade filmskapande gör sig verkligen gällande här med en härlig dos humor. De andra karaktärerna börjar som charmiga stereotyper men utvecklas till människor man känner för och saknar ifall de dör. Man vet aldrig ifall det blir ett lyckligt slut.

Men det är lite det som är poängen med serien. Det är lätt att ge upp efter de första avsnitten eller till och med första säsongen för det tar tid för serien att hitta sin form, och inte alla avsnitt är bra. Det är bara hängivna tittare som kommer få ut något av serien för det är i andra säsongen som Torchwood hittar sin identitet och sitt tragiska mörker. Sedan kommer den till säsong 3 som är en av de bästa säsongerna som någonsin gjorts till en TV-serie.

Bara den tredje säsongen får 5/5 från mig för den är full av tveksam moral, underbart drama, action, läskiga utomjordingar och komplicerade karaktärer. Döden är ständigt i bakgrunden och som huvudtema för serien där man får se människors mörka sidor. Men trots allt mörker så finns det ändå en strimma hopp för mänskligheten om att de kan bygga den framtid som Harkness kommer från. Torchwood är borta nu men kan komma tillbaka någon dag. Jag har fortfarande tro på den här serien som får mig att älska dess personer och deras tragiska existens.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *