Twin Peaks

28 mars 2007

Regissör: Lynch, Frost

Originaltitel:

År: 1990

Längd: 47 min (29 avsnitt)

Skådespelare: Kyle MacLachlan, Michael Ontkean, Lara Flynn Boyle, Sherilyn Fenn, Mädchen Amick, Jack Nance, Richard Beymer, Joan Chen, Sheryl Lee

Twin Peaks – på ytan en lugn småstad i nordvästra USA, nära den kanadensiska gränsen, omgiven av vacker natur. Men en dag hittas Laura Palmer mördad. Hon var balens drottning, dejtade kaptenen för footballslaget och jobbade extra med utvecklingsstörda och hemförlovade. Men hennes död rör upp en rad otrevliga sanningar om henne – hon tog droger, var inblandad i prostitution, och levde i ständig skräck för en demon som hade fått upp ögonen för henne. Hennes död rör om i myrstacken och Twin Peaks mörka sida visar sig – en värld av hustrumisshandlare, hemliga affärer, prostitution, droghandel, galenskap, mord och övernaturliga fenomen.

Den något excentriske FBI-agenten Dale Cooper (Kyle MacLachlan) anländer till Twin Peaks för att lösa mordgåtan kring Laura Palmer. Han tillämpar såväl utredningsmetodik som tibetansk drömtydning för att tolka ledtrådarna. Den mörka sidan av Twin Peaks som avslöjas under utredningen är ondare än någon kunde ana, och det som först bara verkar som ett svårlöst mord blir snart en jakt på en demon som leder bortom verklighetens väv.

I sann David Lynch-anda bjuds vi på underlig atmosfär som för in det galna och mardrömslika i det vardagliga. En värld som har starka såpoperaliknande drag kryddas med demoner, änglar, kärlek och dansande dvärgar i drogdrömmar. Lynch har en speciell stil som bjuder in mysterier i vardagliga ting och lägger dramatik i de mest ospektakulära händelser, såsom att ett trafikljus slår om eller rörelsen hos en slipsåg. Hans karaktärer känns väldigt verkliga just genom att de har sina särdrag som får utrymme utan att tryckas upp i näsan på tittaren. Audrey Horne dansar en smått sinnessjuk stilla dans till drömsk jazzmusik, den enögda Nadine är besatt av att få gardinerna att kunna rullas ut helt knäpptyst, polisen Andy brister ut i gråt när någonting hemskt händer, David Duchovny (Mulder i X-files) gästspelar som transvestit och Lauras psykolog smeker en kokosnöt medan han lyssnar till hennes bandade röst. Ingen är helt ”normal” i Twin Peaks, och just därför känns de som riktiga människor.

Twin Peaks är en oerhört speciell serie. Den lutar lite åt såpopera, men har inslag av thriller, deckare och skräck. Lynch skapar en säregen stämning som är inspirerande, märklig och lika förförisk som den drömska musiken. Säregna karaktärer och en fascinerande mordgåta kryddad med övernaturliga fenomen. Ja, det är en väldigt speciell kultserie. Och den är bra. Ja, i alla fall den första halvan av serien som handlar om jakten på mördaren. Efter att mördaren avslöjas så urartar serien något och glider in mer åt såpopera. Handlingen avstannar i några avsnitt och folk flummar mest runt, blir kära, gör affärer och… ja…. Mot slutet så tar det dock fart igen när den ondskefulle Windom Earle tar kontakt och inleder en knivskarp katt-och-råttalek med agent Cooper, där den bortomvärldsliga platsen ”the Black Lodge” tycks vara platsen för ett avgörande möte.

Twin Peaks finns också som film, den filmen heter Fire, Walk With Me (1992) och handlar främst om Laura Palmer under hennes sista dagar i livet. Filmen rekonstruerar de händelser som serien pusslar ihop efterhand. Det är en stark film, något åt det otäcka hållet, som verkligen visar upp konflikten mellan ont och gott i den unga och vackra Laura Palmer. Filmen bör ses efter serien eftersom den innehåller spoilers och kan kännas virrig om man inte vet vad det är för händelser man följer. Otäck, men stark.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *