Ultraviolet

20 mars 2008

Regissör: Wimmer, Kurt

Originaltitel:

År: 2006

Längd: ex. 60 min 02 sek

Skådespelare: Milla Jovovich, Cameron Bright, Nick Chinlund m.fl.

Ultraviolet utspelar sig i en framtid vi kanske inte förstår (som inledningen så snällt pekar ut för oss). Något slags virus har funnits ett tag, som förvandlar folk till vampyrer, eller något liknande med långa hörntänder. Vampyrerna, om än få nuförtiden, ligger såklart i en ständig fejd med människorna. Violet, en vampyr med kläder och hår som ändrar färg lite som de vill, infiltrerar en häftig och välbevakad byggnad för att lägga beslag på det senaste vapnet människorna har tillverkat. Ett vapen som skulle kunna förinta alla vampyrer… Buhu.

Om man ska göra överdrivna actionfilmer så ska man göra det med stil och med en motiverande handling som grund. Resident Evil-filmerna har kanske inte världens bästa handling, men de har ändå lite stil. Uppföljarna till The Matrix har handling, även om den inte kom i närheten av första, och definitivt stil. Kurt Wimmers tidigare film Equilibrium hade båda elementen. Ultraviolet har ingenting. Jag tycker den påminner rätt mycket om den animerade Advent Children, med skillnaden att Advent Children faktiskt är vacker att titta på.

Alltså, det finns faktiskt en ursäkt till handling, men den är så fruktansvärt dålig att det blir pinsamt. Det enda som egentligen händer är att Milla Jovovich som Violet skjuter eller hugger ihjäl människor och vampyrer. Men det är absolut inte snyggt gjort, och om inte annat så lär man tröttna ungefär direkt, eftersom varenda scen är den andra lik. Det finns inte ens något blod att tala om. Inte ens några typiska oneliners. Effekterna är fula och under all kritik för en film från 2006. Påminner mest om ett datorspel. Eftersom Milla Jovovich är med i praktiskt taget varenda scen, och till skillnad från Resident Evil så pratar hon rätt ofta här, så lämnar skådespeleriet mycket att önska. Hon kan vara fin att titta på, men någon skådespelartalang finns det inte i den kroppen. Och är det brudar man vill se så finns det en helt annan genre att vända sig till.

Jag brukar ta det rätt lugnt med mina taskigare jämförelser, men seriöst. Den här filmen skulle man kunna bota katatoniska med, för de skulle helt enkelt inte stå ut utan resa sig upp och gå. Vilket gör dem smartare än mig och mina principer som säger mig att alltid se allt, låt vara att jag var mest intresserad av att snurra på stolen och leka med en kulspetspenna efter första kvarten. Ni vet ju hur vissa filmer kan vara så dåliga att de blir roliga istället? Ultraviolet är för dålig.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *