Underworld & Underworld: Evolution

10 oktober 2009

Regissör: Wiseman, Len

Originaltitel:

År: 2003, 2006

Längd:

Skådespelare: Kate Beckinsale, Scott Speedman, Michael Sheen, Shane Brolly, Bill Nighy m.fl.

Sedan långt tillbaka har vampyrer och varulvar stridit med varandra. Selene (Kate Beckinsale) är en ”death dealer”, en av vampyrernas krigare som jagar och dödar varulvar. När hon upptäcker att varulvarna är ute efter en viss människa, Michael (Scott Speedman), vill hon ta reda på varför. Längs vägen blir Selene och Michael attraherade av varandra, Michael blir biten och förvandlas till varulv och Selene ställs mellan att hjälpa honom och att röja honom ur vägen som en duktig vampyr. Samtidigt intrigeras det bland vampyrerna och Selene kommer på kollisionskurs med de andra, samt upptäcker fula lögner ut sitt förflutna.

Underworld är en rätt stel film och många av vampyrerna är sådär pinsamt överspända som vampyrer tyvärr ofta är, men den är väldigt snygg med sina kalla blå färger (och snygga huvudrollsinnehavare) och ur actionfilmssynpunkt har jag inte mycket att klaga på, vilket gör att jag förlåter övriga svagheter eftersom jag inte ser en sån här film för att jag önskar djup eller hjärna. Dessutom har Selene och Michael trevlig kemi.

Med uppföljaren Underworld: Evolution är det värre. Här är Selene och Michael på flykt efter händelserna i slutet av första filmen och hela Evolution utspelar sig under ungefär ett dygn. Det grävs mer i vampyr- och varulvsmytologin och det är mycket snack om blod och arv och skapandet av en hybrid mellan vampyr och varulv. Det är fortfarande snyggt, fortfarande helt ok action, men också väldigt rörigt och kränger omkring lite hur som helst. Jag gillar Underworld-filmerna, men det är mestadels av mycket ytliga skäl.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *