V for Vendetta

23 oktober 2013

Regissör: James McTeigue

Originaltitel:

År: 2005

Längd: 132 min

Skådespelare: Hugo Weaving, Natalie Portman, Stephen Rea, Stephen Fry och John Hurt.

“Remember, remember the 5th of November.”

I ett framtida fasciststyrt Storbritannien bor den unga Evey, som räddas från polisernas trakasserier av en maskerad hjälte som kallar sig “V”. Han är karismatisk och en mycket skicklig och listig kämpe som försöker starta en revolution mot den tyranniska regeringen. När Evey upptäcker sanningen om V:s mystiska bakgrund, finner hon också sanningen om sig själv och allierar sig med honom i kampen om frihet och rättvisa i ett samhälle styrt av grymhet och korruption.

Att recensera en film som V for Vendetta är en svår uppgift om man läst boken. Alan Moore är en av nutidens bästa författare och hans komplexa och provocerande historier kan egentligen aldrig göras rättvisa.
MEN V for Vendetta är en riktigt bra film med djupa budskap och komplexa karaktärer. Så ni kan se mitt dilemma. Om jag hade sett filmen utan att ha läst boken skulle jag ha givit den 5/5.

“People should not be afraid of their goverments: Goverments should be afraid of thier people.”

Hugo Weaving ÄGER filmen som V, en mystisk anti-hjälte med en miljon underbara citat från klassisk litteratur. Det kroppsspråk och den röst han använder gör honom karismatisk trots sina extrema metoder. Han har blivit en symbol för frihet både i filmen och i riktiga livet. Det här måste vara en av Natalie Portmans bästa rollen någonsin. Den pathos hon lyckas inge fick mig nästan att gråta. Alla andra sköter sig bra även om ingen direkt överglänser huvudkaraktärerna.

I och med att det är en film så har en del saker förändrats. Den politiska makten är de självklara skurkarna och folket är offren, något som ifrågasattes i boken. En del detaljer har ändrats kring karaktärerna för att göra de lättare att relatera till (Evey är inte prostituerad ect.).

Några idioter har påstått att filmen idealiserar terrorism, en del sånt skitsnack. V for Vendetta är inte heller en actionfilm, den har några actionscener men det är mest en politiskt thriller som handlar om frihet och att ta saker i sina egna händer utan att bli manipulerad av staten. Att folket är de med den egentliga makten och att våld är bara första delen av lösningen. V inser att han inte har någon plats i det nya samhället, han är en relik från den förgångna.
Som en film på sina egna ben är V for Vendetta rätt awesome.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *