Van Helsing

8 oktober 2004

Regissör: Sommers, Stephen

Originaltitel:

År: 2004

Längd: 126 min

Skådespelare: Hugh Jackman, Kate Beckinsale, Richard Roxburgh, David Wenham, Will Kemp, Shuler Hensley, Elena Anaya, Silvia Colloca mfl.

Jag var måttligt sugen på att se denna film efter all dålig kritik den fått, men jag är inte den som tackar nej till en filmkväll, så när kompisarna ringde och frågade om jag hade lust att kolla på film slängde jag mig ändå på cykeln och trampade iväg. Förväntningarna var låga, men jag skulle bli överraskad …

Van Helsing är ett hopkok av en massa gamla monster ur film- och litteraturhistorien, bl a stöter vi på Dr Jekyll/Mr Hyde, Greve Dracula, Wolfman, Frankensteins monster m fl. Det är kring de tre sistnämnda som filmen kretsar men det är Dracula som får axla rollen som filmens “main bad guy”.

Filmens handling är såsom följer: Den legendariske monsterjägaren Gabriel van Helsing (känd bland de flesta som bara ”van Helsing”) får i uppdrag av Vatikanen att ta sig till Transsylvanien för att ta död på Greve Dracula. Väl där träffar han Anna Valerious, den sista av ätten Valerious som har svurit att kämpa tills Dracula dör, innan dess är de hindrade att äntra himlen.

I rollen som van Helsing ser vi Hugh Jackman, känd bl a från “X-men”-filmerna. Faktum är att hans karaktär där, Wolverine, lider av samma problem som van Helsing – minnesförlust. Anna Valerious spelas av Kate Beckinsale och rollen som den ondskefulle greve Dracula innehas av Richard Roxburgh. I övriga roller ser vi bl a David Wenham (Faramir i PJ:s Ringentrilogi).

Filmen överraskar och lyckas faktiskt både med att fängsla och imponera. Visst, det finns en scen där van Helsing kastar sig från en vagn och gör en “Matrix”, dvs snurrar runt i luften i slow motion samtidigt som han avfyrar sin revolver, men det är ändå känslan av en bra film man har när man lämnar soffan/motsvarande.
Det som drar ned betyget, förutom de ovan nämnda sakerna, är framför allt Dracula. Han kunde varit mycket bättre, han ser inte ett dugg Dracula-lik ut. Dessutom påminner de kvinnliga vampyrerna mest om vildvittror när de är i vampyrhamn. I “mänsklig” form är det däremot en helt annan femma …

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *