Warrior Queen

10 november 2005

Regissör: Anderson, Bill

Originaltitel:

År: 2003

Längd: 1 tim, 23 min

Skådespelare: Alex Kingston, Steven Waddington, Emily Blunt, Leanne Rowe, Ben Faulks, Hugo Speer, Gary Lewis, Alex Hassell, James Clyde, Angus Wright, Steve John Shepherd, Jack Shepherd, Gideon Turner, Frances Barber, Andrew Lee Potts

När romarna erövrade Britannien mötte de motstånd från flera av de keltiska folkstammarna. Tidigare hade dessa även krigat mot varandra, men drottning Boudica av icenifolket enade några av dem efter sin makes död. Om henne handlar den här filmen.

Jag hade väntat mig en i raden av historiska b-filmer med lite fantasystuk som försöker vara storslagen och pampig, men misslyckas på grund av liten budget och/eller dåligt hantverk, kryddat med fåniga one liners. Men Warrior Queen visade sig vara något annat. Tvärt emot vad titeln kan få en att tro så utspelar sig inte Warrior Queen främst på slagfältet. Den handlar mer om relationerna mellan karaktärerna och det politiska spelet som leder fram till det avslutande slaget.

Det här är en lågbudgetrulle med allt vad det innebär av historiska faktafel, småklumpigt manus, rekvisita och dialog som känns alldeles för modern och en del halvtaskigt skådespeleri. Det romerska kejsarpalatset ser riktigt konstigt ut och där utspelar sig dessutom en av de mest pinsamma sexscener jag någonsin sett. Men det finns faktiskt flera saker som gör Warrior Queen värd att se, åtminstone i mina ögon.

Det främsta skälet är Alex Kingston som får Boudica att framstå som en riktig person. Hon känns som en verklig, vanlig människa som bara försöker göra det hon tror är rätt i den situation hon hamnat i. Som ledare för armén på slutet känns hon inte lika rätt, men på sätt och vis gör det henne bara mer trovärdig. Boudica har något enkelt och äkta över sig och jag faller för det totalt. Warrior Queen är en film som är brun och grå med skit under naglarna och jag uppskattar det väldigt mycket. De som vill ha storslagna scener med tuffa hjältar som konstant dillar om ära bör se något annat. Här handlar det om att överleva.

Warrior Queen har många brister, men en enkelhet som jag gillar. Dessutom har den en hel del charmiga detaljer, som de glimtar av magi som skymtar fram ibland. Efter att Boudicas döttrar blivit våldtagna av romare (vilket för övrigt var en hemsk scen), kommer en scen jag tyckte väldigt mycket om, där döttrarna står i vattnet och en shaman utför en ritual för att förhindra att de blivit gravida. Det får bli en tvåa.

Tweet about this on TwitterShare on FacebookGoogle+share on Tumblr

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *