Wolf’s Rain

11 april 2007

Regissör: Okamura, Tensai

Originaltitel:

År: 2003

Längd: 720min

Skådespelare: Akio Suyama, Mamoru Miyano, Kenta Miyake m.fl.

Jag var lite skeptisk innan jag började titta på den här serien. Äventyr är en genre jag inte gillar alltför mycket. Alltså jag har väl inget direkt emot den men allt känns likadant hela tiden. Har man sett en så har man sett alla, tänkte jag. Men tydligen inte, för Wolf’s Rain var något utöver det vanliga. Även om den övergripande genren är äventyr så finns många andra med. De bästa är att de utförs på rätt sätt; mixen mellan sci-fi och fantasy är perfekt, relationen mellan karaktärerna har ett stort övertag över actiondelen, alltså är det drama som spelar huvudrollen. Miljön det utspelar sig i gillar jag skarpt, ett framtida öde land där folk måste kämpa för att överleva dagen. Ett annat element som jag faller för är hur överklassen kontra underklassen speglas här. Det här är visserligen dolt under ytan men det gör saken bara bättre.

Fyra vargar, en vacker blomma och ett Paradis. Det är en kort beskrivning av handlingen. Först och främst så ser inte världen ut som den vi lever i. Här finns nämligen vargar som kan byta skepnad till en människas. Bland folket så är detta bara en legend, vargarna dog ut för mer än 200 år sedan. Men de finns fortfarande, fast de flesta gömmer sig i sin människoform. Fyra av dessa vargar har sökt sig till en och samma stad. Det är något speciellt som har fört dem dit men de kan inte riktigt sätta fingret på vad. Men den fjärde vargen, Kiba, som kommer till staden vet exakt vad det är och varför han är ute efter det. Det är nämligen den mytomspunna blomflickan som kan öppna vägen till Paradiset som har drivit vargarna till staden. Efter diverse dispyter och händelser så lämnar de fyra vargarna staden i jakten på blomflickan och Paradiset. Fyra vargar, en vacker blomma och ett Paradis.

Kort och gott så handlar det om strävan efter Paradiset. Men den stora frågan är; finns verkligen ett Paradis? Om ja, vad är det och hur ser det ut? På ett eller annat sätt så får man svar på detta. Wolf’s Rain är ett klassiskt äventyr på den punkten. Men det finns en sak som gör att den här serien står ut. Den går långsamt framåt och sätter nästan all fokus på karaktärsutvecklingen. De få actionscener som finns med är korta och visar inte mer än vad som är nödvändigt. Majoriteten av serien består av drama, främst relationen som byggs upp mellan de fyra vargarna. Men det är inte bara det, några parallellhistorier får man också följa. Dessa är lika intressanta som huvudhandlingen. Två historier om förlorad kärlek och en om hat. Det finns fler, men just dessa tre går igenom hela serien och spelar stor roll för huvudhandlingen. Och precis som det mesta inom animevärlden så finns det gott om budskap här. En del mörka andra lite ljusare.

Man kan inte klaga på den visuella biten. Kontrasten mellan vackra landskap och dystra framtidsmiljöer är klockren. Detaljrikedomen är också bra, såväl karaktärsdetaljer som bakgrundsdetaljer. Detta lyfter och ger liv till serien. Måste även berömma specialeffekterna. Fast trots att det är så bra så är det självklart långt ifrån perfekt. Men ljudet däremot, det är nära perfektion. Stämningen som ljudet bidrar till är superb.

Regissören, Tensai Okamura, har haft ett finger med i mycket. Det här är hans största verk som regissör men tidigare så har han till exempel stått för en stor del av storyboarden till Cowboy Bebop. Han var också i spetsen för animationsteamet bakom Ghost in the Shell och Jin-Roh. Så han är ganska välkänd i rätt kretsar. Om jag ska uttrycka mig kort så säger jag bara att han gör ett mycket bra jobb med Wolf’s Rain.

Summa summarum: Wolf’s Rain är en äventyrsaga som sticker ut ur mängden. Den utspelar sig i en intressant miljö och tid med karaktärer man sympatiserar med. För mig så är det långsamma tempot passande, inget stressande. Slutet, herregud vilket slut, är verkligen något extra.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *