X-Men Origins: Wolverine

9 maj 2009

Regissör: Hood, Gavin

Originaltitel:

År: 2009

Längd: 107 min

Skådespelare: Hugh Jackman, Liev Schreiber, Ryan Reynolds, Danny Huston, Lynn Collins, Dominic Monaghan

I Wolverine får vi följa James “Wolverine” Logans liv före X-men-triologin utspelar sig. James Logan föddes någon gång under 1800-talet och utvecklar sina krafter tidigt, då han hämnas sin fars mördare. Efter detta rymmer han iväg med sin halvbror Victor. Victor har också begåvats med förmågor liknande Logans, och förutom de vargliknande dragen har de två bröderna en mycket unik förmåga: regenerering.

Förmågan att läka gör att de två bröderna slutligen slutar att åldras, och de försörjer sig som soldater i varje amerikanskt krig från 1800-talet och framåt, tills den dagen en man från en hemlig statlig organisation erbjuder dem en chans att tjäna sitt land genom att utnyttja sina unika gåvor. De ingår snart i ett specialförband av mutanter som reser över hela världen å USA:s vägnar.

När Logan slutligen en dag tröttnar på livet som en soldat och vill lämna gruppen visar detta sig vara allt annat än enkelt, för även om han är färdig med dem så är organisationen inte färdig med honom…

Som stenhårt Wolverine-fan är jag begeistrad över ännu ett tillfälle för att dregla över den sexige, varglike mannen med adamantklor. Men Wolverine är mer än bara ögongodis, filmen är även ett intrikat och hissnande äventyr, actionspäckat, mörkt, passionerat och fullt av sentimentala X-men-stunder. Jag läste någonstans att Jackman tyckte att Wolverine blev för mesig i X-men III, så han beslutade sig för att själv producera origin-filmen, och att han valde en regissör som aldrig har gjort sci-fi eftersom det skulle hjälpa filmen fokusera på handlingen istället, och för att ge Wolverine ett större djup. Well, it did!

Filmen i sig är mognare, actionpackad (men samtidigt inte särskilt våldsam) och mer personlig eftersom den fokuserar på Logan, hans uppväxt och skälen för att han är den han är. Det känns dock som om filmen tappat litet av den där speciella superhjälte/comicbook-känslan, och fast än jag inte riktigt vill medge det så hade filmen även en del tråkiga stunder.

Wolverine knyter dock ihop säcken till X-men I på ett bra sätt. Den introducerar mutanter som the Blob, Cyclops och Victor, senare Sabretooth, men lämnar många stumpar kvar som kan byggas vidare på. Och om ryktena stämmer får vi snart se en X-Men Origins: Magneto. Vore faktiskt inte helt dumt! Eller varför inte X-Men Origins: Cyklops eller Storm…? (Storm är egentligen inte en mutant utan dottern till en afrikansk åskgud, det låter som en riktigt häftig bakgrundsstory.)

Allt som allt får filmen tre adamanthårda klor av fem möjliga.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *