Fantasy och tro

Startsida, ny Forum Allmänt Fantasy och tro

Detta ämne innehåller 6 svar, har 5 deltagare, och uppdaterades senast av  Nattöga 2 år, 2 månader sedan.

Visar 7 inlägg - 1 till 7 (av 7 totalt)
 • Författare
  Inlägg
 • #19420

  mindphazer
  Deltagare

  Enligt följande länk http://www.aftonbladet.se/kultur/bokrecensioner/a/OxWzw/magiskt-tankande så finns det en koppling mellan att konsumera fantasy (film och böcker) och tro på övernaturligt men jag ser inte att folk som konsumera fantasy är mer troende än andra är det nån som vet hur det ligger till eller har annan input.

  #19421

  tolij
  Deltagare

  Den där artikeln är så totalt dum i huvudet. Det slängs hej vilt med spekulativa samband mellan vidskepelse och konsumtion av magisk litteratur, med starkt subjektiv färgad antydan till korrelation mellan detsamma. Det brinner i huvudet på mig. Vad menas för övrigt med “religiös invandring”? Så kan man ju inte ens skriva – det betyder ju på svenska att man invandrar pga religion, snarare än att många som invandrar har en annan religion (vilket jag antar författaren menar). Bara en sån sak. Kackigt, pretentiöst, pinsamt och spekulativt.

  #19422

  mindphazer
  Deltagare

  Tack det Var typ det jag trodde men se tänkte jag att det kanske ar mig det var fel på

  #19446

  Thaeri
  Deltagare

  För mig känns det snarare tvärtom, att fantasyfans för det mesta antingen inte tror alls, eller möjligtvis på någon vag högre kraft som inte ingriper i folks liv alls. Det är ju liksom inte fans av genren som vill hålla folk borta från den för att de tror att det är äkta häxkonster den lär ut…

  Det är väl det gamla vanliga, att de som ordbajsar dravel om litteratur från någon slags filosofisk upphöjdhet har glömt att myter, legender och övernaturligheter var naturliga delar av nästan all litteratur fram till 1700-talet allra minst (det är ju inte som att till exempel Selma Lagerlöf var fri från det heller). Det är bara det att någonstans tog arbetarromaner och diskbänksrealism över helt, och nu är det en egen genre som de vanliga förståsigpåarna aldrig läser och har exakt noll koll på.

  Och nu känns det som att jag ordbajsade på samma sätt som författaren av den där artikeln.

  #19447

  Tauriel
  Deltagare

  Vilken obegriplig artikel!

  Men när det gäller sakfrågan: Jag tänker att vi bara kan tro på sådant vi kan föreställa oss. Ju mer fantasy vi konsumerar, desto fler hypotetiska eller möjliga former av magi, varelser, gudomligheter och parallella universa utsätts vi för. Med en rikare föreställningsvärld tror jag att det också blir lättare att tro på någonting, till skillnad från den som associerar tro enbart till biblisk tro och folktro.

  #19448

  Thaeri
  Deltagare

  För mig känns det precis tvärtom, om man som de flesta här på Catahya har läst hundratals fantasyböcker kanske man får en rikare föreställningsvärld, men det blir ju också så himla uppenbart att det är just människors fantasi det handlar om, det finns inget som talar för att Skivvärldens gudar är mer verkliga än de i Tolkiens Arda liksom, och författarna har inte hävdat annat heller.

  Snarare blir det så att man får svårt att se hur de myter som ligger till grund för verkliga religioner inte är just något som började i människors huvud och sedan muterat med tiden, det är ju ingen egentlig skillnad mellan dem och moderna fantasyberättelser om man bara ser till själva innehållet.

  #19552

  Nattöga
  Deltagare

  Intressanat, även då jag är troende kristen själv så är det inte enklare att bara börja tro för att jag läser denna typen av böcker. Tron på det övernaturliga i form av t.ex spöken finns ju hos väldigt många “sekulära” svenskar också som inte läser denna typ av litteratur. Tror inte det är pga. att man är dragen till det övernaturliga som man läser fantasy även om sådana säkert finns.

Visar 7 inlägg - 1 till 7 (av 7 totalt)

Du måste vara inloggad för att svara på detta ämne.