Intressanta science fiction-filmer

Startsida, ny Forum Film & TV Intressanta science fiction-filmer

Detta ämne innehåller 4 svar, har 3 deltagare, och uppdaterades senast av  Vinter 4 år, 4 månader sedan.

Visar 5 inlägg - 1 till 5 (av 5 totalt)
 • Författare
  Inlägg
 • #16600

  Karma
  Deltagare

  Detta skulle egentligen bli en lång lista över science fiction-filmer utan aliens, men istället blev det en kortare lista över, i min mening, lite intressantare rullar. De flesta filmerna på listan är på temat tidsresor och jag har försökt hålla mig till lite mindre kända filmer. Dock vet jag att det här trots allt är Catahya och att de flesta av er är väl bevandrade i sci-fi-svängen, men kanske finns det någon film ni inte har sett på listan.

  För att göra det så enkelt (och opersonligt)för mig som möjligt saxar jag handlingarna direkt från IMDB.

  Primer (2004)

  Primer är en av mina favoriter när det kommer till tidsresor på film. Jag har sett den tre gånger och är fortfarande osäker på om jag verkligen har greppat hela filmen. Mitt tips är att se den, läsa om den på nätet och sedan se den igen efter ett par månader.

  ”Four friends/fledgling entrepreneurs, knowing that there’s something bigger and more innovative than the different error-checking devices they’ve built, wrestle over their new invention.”

  Coherence (2013)

  Detta är kanske min favorit på listan. Orkar man ta sig igenom de första 20 minuterna av middagskonversation så tar den fart på allvar och blir sjukt mystisk och spännande.
  ”Strange things begin to happen when a group of friends gather for a dinner party on an evening when a comet is passing overhead.”

  I Origins (2014)

  Börjar på ett sätt och slutar någon helt annanstans. Detta är väl lite av en slow burn, men den fångade mig och höll mig kvar till slutet.

  ”A molecular biologist and his laboratory partner uncover evidence that may fundamentally change society as we know it.”

  Predestination (2014)

  Ju mindre du vet om den på förhand desto bättre :)
  ”The life of a time-traveling Temporal Agent. On his final assignment, he must pursue the one criminal that has eluded him throughout time.”

  Enemy (2013)

  Egentligen ingen sci-fi men den får vara med ändå. Gör som med Primer: se filmen, läs om den och se den igen.

  “A man seeks out his exact look-alike after spotting him in a movie.”

  Bonus:

  Timecrimes (2007) Originaltitel: “Los cronocrímenes”

  ”A man accidentally gets into a time machine and travels back in time nearly an hour. Finding himself will be the first of a series of disasters of unforeseeable consequences.”

  Har ni fler liknande filmer så tipsa gärna :)

  #16659

  Vinter
  Forumledare

  Tack för den listan. :) Både Primer och Coherence har jag varit nyfiken på ett tag.

  Jag vill rekommendera Europa Report (2013), som inte nödvändigtvis hamnar i kategorin “sf-filmer utan aliens”, men däremot i kategorin “sf-filmer utan explosioner”. Det är en found footage-rulle om några astronatuter på en av Jupiers månar, vars uppdrag såklart inte går som planerat. Ganska lågmäld och bra, fram till de sista minuterna.

  #16678

  Karma
  Deltagare

  Tack Vinter! Jag funderade på Europa Report för nån vecka sedan, men kunde inte komma ihåg vad den hette. Får se den i helgen :)

  #17384

  Kalimac
  Deltagare

  Två filmer jag tipsat om i ett annat forum:

  Chronicle handlar om tre gymnasiekillar som får superkrafter. Och det som gör den så anmärkningsvärd är att den faktiskt är trovärdig i hur de reagerar, hur de agerar och vad som händer – särskilt med tanke på att killarna har väldigt olika bakgrund och förutsättningar. Det görs lite övertydligt genom att det bland annat är skolans populäraste kille och den utfryste nörden med taskiga familjeförhållanden som får superkrafter, men det funkar bra för att ge filmen rätt nerv. Ibland behöver det ju vara övertydligt för att idéen ska gå fram. Filmen är välspelad och välgjord. Filmad med handkamera, vilket funkar alldeles ypperligt och ökar på trovärdigheten.
  http://www.imdb.com/title/tt1706593/

  Another Earth är en lågmäld lågbudgetfilm som handlar om att en exakt kopia av jorden uppenbarar sig på himlen. Vad innebär det att en kopia av jorden, en kopia av dig och ditt liv finns inom räckhåll? Den andra jorden finns med som en förutsättning för det gripande och fina drama som utspelar sig och som kretsar kring en ung flicka som vill sona att hon gjort något fruktansvärt, men nästan går för långt när hon bara vill väl. Väcker många filosofiska frågor, och visar så tydligt att sf är som bäst när strålpistolerna läggs åt sidan till förmån för filosofiska tankegångar.
  http://www.imdb.com/title/tt1549572/

  #17396

  Vinter
  Forumledare

  Ja! Gillade både Chronicle och Another Earth.

  Vill också rekommendera nya Ex Machina, som kanske inte direkt bjuder på några nya idéer när det gäller artificiell intelligens, men som är väldigt snygg och stämningsfull och i allmänhet välgjord. http://www.imdb.com/title/tt0470752/

Visar 5 inlägg - 1 till 5 (av 5 totalt)

Du måste vara inloggad för att svara på detta ämne.