Universitetsprojekt om fantasy – vill du hjälpa mig?

Startsida, ny Forum Litteratur Universitetsprojekt om fantasy – vill du hjälpa mig?

Detta ämne innehåller 12 svar, har 9 deltagare, och uppdaterades senast av  Nattöga 2 år, 6 månader sedan.

Visar 13 inlägg - 1 till 13 (av 13 totalt)
 • Författare
  Inlägg
 • #19339

  Tezur
  Deltagare

  Hej på er!

  Jag studerar förlagskunskap på Stockholms universitet och håller just nu på med ett projektarbete, en essä om fantasy med huvudtesen “mer svensk fantasy på den svenska marknaden”. Jag skulle bli jätteglad om ni ville hjälpa mig med att svara på några frågor.

  Fråga 1: Vad är det som lockar med fantasy?

  Fråga 2: Skulle du vilja att det fanns mer svensk fantasy?

  Fråga 3: Hur tror du att genrens framtid ser ut?

  Fråga 4: Vad har du att säga till de som inte tycker om fantasy?

  Tack så mycket på förhand!

  #19340

  tolij
  Deltagare

  1. För mig som läsare är det känslan av att få bli som ett barn på nytt, att få bli bortsvept in i en magisk värld där allt är möjligt. Som författare är det möjligheten att ha färre begränsningar.

  2. Vad är “svensk” fantasy? Jag läser ju även på engelska så om originalspråket är på svenska eller engelska är irrelevant för mig.

  3. Efter Game of thrones tror jag att det håller på att förändras då genren har fått mera status och förlagsfolk förstår att det finns en säljpotential.

  4. Jag har inget behov av att övertyga folk. Jag gillar fantasy (och en massa annat) och i övrigt får folk tycka vad de vill.

  #19342

  Thaeri
  Deltagare

  Fråga 1: Vad är det som lockar med fantasy?

  Oj… Jag har alltid gillat historisk fiktion och mytologi, så jag tror att det kommer därifrån. Sen gillar jag hela tankesättet med hur ett samhälle hade fungerat och hur enskilda människor hade påverkats om magin eller gudarna i gamla berättelser faktiskt hade existerat. Sen att det kanske är annan slags magi och/eller andra gudar i en sekundärvärld gör det inte mindre intressant. På samma sätt som att jag gillar science fiction för att det ställer frågan “vad händer i framtiden om den här saken uppfinns?” eller alternativhistoria för “vad hade hänt om vi ändrade på det här i historien?”.

  Men samtidigt håller jag mig så gott som bara till anglosaxiska och nordiska författare och filmer och TV-serier. Så jag tror jag också gillar att varje nytt verk är nytt men ändå inte så extremt annorlunda. Jag känner mig bekväm i miljön, det kan förekomma hemskheter, men det är väldigt sällan den övergripande rösten verkar ha en helt annan moralisk ståndpunkt än den jag själv har, eller åtminstone har hört från andra mer konservativa och reaktionära krafter runt mig så länge jag funnits till.

  Fråga 2: Skulle du vilja att det fanns mer svensk fantasy?

  Ja, speciellt fantasy skriven på svenska riktad mot en vuxen publik.

  Inget ont om böcker som riktar sig mot barn och unga, två av mina favoritböcker inom genren är Ronja Rövardotter och Howl’s Moving Castle, men det skulle vara trevligt om det även skulle vara lätt att hitta böcker där huvudpersonerna är vuxna och har vuxna relationer hela boken eller serien igenom.

  En viktig sak att komma ihåg är att en författare kan skriva för olika publik och att de kan vara lika bra oavsett vilken åldersgrupp de vänder sig till, och det behöver inte vara negativt att de gör det. Ta en titt på Neil Gaiman till exempel, ett hyfsat extremt sådant visserligen, men ändå… Föräldrar som läst Neverwhere kanske plockar upp The Graveyard Book till sina barn, eller för att de läst den senare till sina barn plockar de upp den förra till sig själv.

  Fråga 3: Hur tror du att genrens framtid ser ut?

  Bra fråga. I Sverige då, i den anglosaxiska världen är den starkare än någonsin vad det verkar.

  Det verkar komma ut mycket mer än för en 15-20 år sedan även här, problemet är att få tag i det för upplagorna är små och om man inte bor där det finns en Science Fiction Bokhandel är det oftast rätt dött på hela den fronten, och vi vet alla att bibliotek ofta behöver bli tillfrågade för att ta in nya fantasytitlar. Plus att en hel del intressant verkar hända i Finland, men det är svårt för svenska bokhandlar och bibliotek att få tag på grejer som ligger på finlandssvenska förlag, och där pratar vi ändå bara att exportera de fysiska böckerna, det behövs ingen översättning!

  Sen har vi då det här med att folk nästintill slutat läsa översättningar från engelska, åtminstone när böckerna är riktade mot vuxna. Det tror jag har fått förlagen att dra öronen åt sig rejält, de tror att den enda fantasy som är kommersiellt gångbar på svenska är den riktad mot barn och ungdomar, eller där de åtminstone kan låtsas som att den är det. I verkligheten är jag hyfsat säker att det främst beror på att

  1) Engelskkunskaperna hos gemene man har gått upp rejält tack vare internet.

  2) Det är väldigt lätt att få tag på böcker på originalspråk nuförtiden, tack vare samma internet och den stora, stora majoriteten av fantasyböcker som säljs i Sverige har alltid kommit från den anglosaxiska världen från början.

  3) Inte helt sällan tröttnar det svenska förlaget någonstans mitt i en serie och så står man där med 3 böcker på svenska och vill man ha resten blir det på originalspråk. Bättre då att köra på originalspråket från början, eller möjligtvis låna på biblioteket tills man vet att hela serien blir översatt.

  Jag förstår att allt detta blir som en ond cirkel, men det borde inte påverka utgivningen av svenska författare för fem öre! Svenska författare skriver på svenska från början och vill man ha reda på vad som händer i en serie “i förtid” kan man inte hoppa in på någon webbsida och beställa böckerna innan de kommit ut här. Och förhoppningsvis sträcker sig kontrakten över en hel serie om den innehåller flera böcker, åtminstone om den första delen säljer bra.

  Men jag tror ändå att det pekar uppåt, speciellt om man lyckas utnyttja sociala medier för marknadsföring av “vuxenfantasy” ännu bättre.

  Fråga 4: Vad har du att säga till de som inte tycker om fantasy?

  Har du någonsin läst en riktigt bra fantasybok?

  Jag pratar inte om den mest klassiska eller mest populära eller något sådant, utan en du fick rekommenderad utifrån dina personliga preferenser och som de flesta fans av genren i stort skulle hålla med om är bra.

  Det är helt OK om man har läst ett par vettiga fantasyböcker och kommit fram till att man helt enkelt föredrar andra sorters berättelser, men de allra flesta som säger att de inte tycker om genren är sådana som möjligtvis försökt sig på Sagan om ringen (gamla översättningen, därav titeln) och somnade någonstans i Bilbos födelsedagskalas, vilket är väldigt lätt att göra, eller sa “nej tack” så snart de hörde ordet magi.

  Sen finns det ju de som säger att de inte gillar fantasy för att de inte är fans av själva genren, så de går förbi den hyllan på biblioteket eller i bokhandeln, men de har ändå inte något emot att plocka upp en fantasybok om de hittar en liggandes hemma. *host* mina systrar *host*

  Min mamma som älskar realistiska (och ofta deprimerande) historiska kvinnoporträtt är knappt någon idé att fråga, men hon kanske ändå skulle kunna uppskatta Diana Gabaldons Outlander-serie som ligger på gränsen mellan historisk fiktion och fantasy.

  #19343

  mindphazer
  Deltagare

  Fråga 1: Vad är det som lockar med fantasy?
  Det är underbara berättelser och en möjlighet att komma till andra världar men jag tror riktigt bra fantasy har nåt att säga om vår samtid eller den mänskliga naturen och det är inte bara science fiction som kan vara intellektuell och filosofisk

  Fråga 2: Skulle du vilja att det fanns mer svensk fantasy?
  Det finns en del men på små förlag och ibland egenutgivning men jag skulle gärna se mer svensk fantasy och mer på stora förlag

  Fråga 3: Hur tror du att genrens framtid ser ut?
  Jag tror på genrens framtid med serier som games of throns och harry potter som har populariserat den och fått fler människor att uppskatta det. i Sverige tror jag det handlar om att få förlagen att satsa på det

  Fråga 4: Vad har du att säga till de som inte tycker om fantasy?
  Jag tror de flesta människor kan hitta nåt de gillar i fantsygeneren den är så bred. Men jag träffat folk som bara vill ha ren diskbänksrealism och inget övernaturligt då är det ju inte för dom och alla kan ju inte gilla samma sak.

  PS. det finns en facebook grupp som heter Fantastik och sf på svenska den är mest för författare du skulle kanske vilja ställa dina frågor där e ganska säker på att dom skulle vilja svara.

  #19344

  Tezur
  Deltagare

  Tack så mycket för era svar, de är till stor hjälp! :)

  tolij – Med svensk fantasy menar jag både fantasy som är översatt till svenska och fantasy som är skriven på svenska. Jag har märkt att det råder en brist på båda.

  mindphazer – Tack för tipset om Fantastik och sf på svenska! Jag ska definitivt kolla upp dem :)

  #19345

  Thaeri
  Deltagare

  Tezur, jag lade till ett par grejer i mitt inlägg, så använd den uppdaterade versionen :) Jag glömde tyvärr att markera vilka dessa var och nu vet jag knappt själv. Förlåt…

  #19346

  Raztheone
  Deltagare

  1, Vad är det som lockar med fantasy?

  Det som lockar mest är att låta sig övertygas om att det man läser är sant eller skulle kunna ha hänt, även om man vet att så inte är fallet. En riktigt bra författare lyckas få en att acceptera vad som står; en riktigt bra fantasyförfattare lyckas till och med få det mest otroliga att verka rimligt.

  Dessutom får man en chans att fly undan verkligheten ett litet tag, vilket alltid kan vara skönt.

  2, Skulle du vilja att det fanns mer svensk fantasy?

  Absolut, särskilt svenskproducerad fantasy. Eftersom jag känner mig mest bekväm med att läsa på svenska så föredrar jag det, även om det innebär att en del av känslan i originalspråket går förlorad i översättningen (vilket tyvärr är svårt att undgå)

  3, Hur tror du att genrens framtid ser ut?

  Fantasy är en genre som går i vågor, ofta hänger den litterära fantasyns popularitet ihop med fantasy i övriga medier, framför allt då film och TV-serier. Just nu är Game of Thrones ofantligt populärt och folk har fått upp ögonen för fantasy där konflikten inte nödvändigtvis ligger i kampen mellan gott och ont.

  Fantasy i nutiden och den nära framtiden kommer (tror jag) få alltmer utsuddade gränser och normer och kopplas ihop mer med det “normala”, där mer fokus kommer ligga på att infoga övernaturliga/onaturliga inslag i det mer verklighetstrogna. Historisk, episk fantasy kommer att få stå åt sidan till förmån för mer urban fantasy.

  4, Vad har du att säga till de som inte tycker om fantasy?

  Att säga att man inte tycker om fantasy kan väl liknas vid att man inte tycker om fransk mat. Man sätter gränser på ett väldigt gränslöst begrepp. Jag brukar säga att fantasyn rymmer alla andra genrer, utom kanske de mest vetenskapliga betraktelserna, alltifrån romantik till deckare, från historisk fiktion till SF. Säg vad du gillar och låt mig leta fram något baserat på vad du föredrar och kom sedan och säg vad du tycker.

  #19347

  Kalimac
  Deltagare

  Fråga 1: Vad är det som lockar med fantasy?

  Det handlar mycket om att spegla världen och livet genom en annan sorts spegel – inte nödvändigtvis lustig även om den förvränger det vi ser. För detta gör att vi kan se mänskliga frågor i ett annat ljus, på ett annat sätt. Ibland på detaljnivå, ibland väldigt övergripande.

  Sedan handlar det också om att vissa berättelser blir intressantare att berätta med fantastiska inslag eller i en sekundärvärld. Det gör till exempel att det blir lättare att lyfta vissa sorters frågor och förhålla sig neutral till dem. Eller att de helt enkelt blir mer spännande.

  Och det magiska momenten, eller vad vi nu ska kalla det för, skapar ju också den här “sense of wonder”, och får oss att häpna över fantasieggande tänk om-scenarion. Och det är verkligen inte fy skam.

  Fråga 2: Skulle du vilja att det fanns mer svensk fantasy?

  Det finns en hel del redan, men som nämns i tidigare svar är det mest på små förlag eller egenutgivet. Större satsningar från stora förlag med ordentliga resurser skulle vara välkommet. Och jag undrar om inte marknaden börjar bli mogen för det snart.

  Fråga 3: Hur tror du att genrens framtid ser ut?

  Den ser nog rätt god ut. Hur länge kommer trenden som startades med Game of Thrones-framgångar hålla i sig? Det får vi se. Annars tror jag att Urban Fantasy har kommit för att stanna och att vi får se mer och mer av den varan. Även på svenska.

  Fråga 4: Vad har du att säga till de som inte tycker om fantasy?

  En person som gillar att ha en öppen och intellektuellt hederlig diskussion om vad man gillar och inte gillar när det kommer till litteratur kan jag säga mycket till. Gärna över en kopp kaffe eller en öl. :-)
  En person som avfärdar en genrer på grunda premisser (“det är bara för barn” i det här fallet) finner jag inget nöje att prata litteratur med (men säkert något annat). Så till hen säger jag troligen ingenting.

  Men grunden handlar kanske om varför personen inte gillar fantasy – vad har hen läst för böcker? Vad har hen läst för kritik? Vad vet hen om en otroligt bred genre? Jag skulle också kunna hänvisa till Ursula Le Guins påstående om att fantasy är en snårig skog som ligger närmare poesin än vad realistisk litteratur gör.

  #19351

  Tezur
  Deltagare

  Thaeri – Ingen fara, det är bara roligt att du är så engagerad :)

  #19354

  Fråga 1: Vad är det som lockar med fantasy?
  Svar: Att man får kliva in i en annan värld och få nya perspektiv och infallsvinklar på tillvaron. Antropologen i mig tilltalas starkt av det.
  Sedan är fantasygenren den mest kreativa genren, enligt mitt förmenande.

  Fråga 2: Skulle du vilja att det fanns mer svensk fantasy?
  Svar: Givetvis! Både mer fantasy skriven av svenska (eller finlandssvenska) författare och mer översatt fantasy av utländska författare. Det är annars lätt att man som fantasyläsare halkar in på det engelska bananskalet, så att säga, med andra ord börjar läsa fantasy skriven på engelska.

  Fråga 3: Hur tror du att genrens framtid ser ut?
  Svar: Som helhet ser den nog ljusare och ljusare ut i så måtto att den vinner alltmer acceptans överlag. Däremot kan man säga att de stora bokförlagen även fortsättningsvis i första hand väljer säkra kort. Säkra och tämligen få, och oftare översatta verk av utländska succéförfattare än svenska namn som inte levererar givna succéer på förhand. Frågan är då om de större förlagen vågar satsa på fantasylitteratur skriven av svenska författare nu när tv-succén Game of Thrones gett genren som helhet en knuff i rätt riktning. Tur då att mindre (men väl så namnkunniga) förlag är desto modigare och ger ut gott om svenska författares fantasyalster.
  Sedan är min uppfattning att läsare av fantasy och science fiction och skräck förmodligen läser de här genrerna oavsett konjunktur och populära tv-serier. Däremot kan ju skaran trogna fantasyläsare bli fler när de känner att det är så många andra som läser fantasy.

  Fråga 4: Vad har du att säga till de som inte tycker om fantasy?
  Svar: När jag hör icke-fantasyläsare säga nåt i stil med “Jaså, fantasy, typ Harry Potter eller Sagan om ringen? Jag har sett filmerna, de var skitbra, men jag skulle aldrig läsa böckerna”, blir jag förundrad. I filmversionen får de ta del av någon annans kreativa val och slutliga version, vilket är fint så, men att läsa böcker handlar om att utgå från sig själv och sina erfarenheter och dana berättelsen i huvudet. Man gör filmen själv, så att säga, och då kan slutresultatet förhoppningsvis bli ännu bättre.
  Ge fantasyn en chans, säger jag. Det finns ett otal subgenrer att välja bland och några av dem passar alltid ens lässmak.

  #19387

  Tezur
  Deltagare

  Tack så hemskt mycket för hjälpen, allihopa! Det blev en essä till slut :)

  #19388

  Mejjad
  Deltagare

  Kul. :) Något vi får ta del av?

  #19417

  Nattöga
  Deltagare

  Fråga 1: Vad är det som lockar med fantasy?
  Resan till andra världar, att hoppa in i en ny värld och upptäcka nya saker.

  Fråga 2: Skulle du vilja att det fanns mer svensk fantasy?
  Ja, jag tror det är bra för att få flera att våga skriva måste mer från svenska författare ut på marknaden.

  Fråga 3: Hur tror du att genrens framtid ser ut?
  Bättre än Science Fiction vilket ju alltid är bra då mycket kommer ut.

  Fråga 4: Vad har du att säga till de som inte tycker om fantasy?
  Att testa. Det finns så många olika delar av Fantasyn att utforska, allt från dystopier till medeltidsfantasy till främmande världar till Steampunk och alternativhistoria. Är lätt att hitta sin nisch om man bara testar.

Visar 13 inlägg - 1 till 13 (av 13 totalt)

Du måste vara inloggad för att svara på detta ämne.