A Circle of Cats

9 oktober 2007

Författare: De Lint, Charles & Vess, Charles

Serie: Fristående

Jag läste aldrig mycket som barn. Text var ju så fruktansvärt tråkigt. På senare år finner jag att min åsikt om den saken har förändrats, så ibland försöker jag stjäla till mig en stund med en bok som inte direkt är ämnad för tjugoåriga universitetsstudenter. Barnböcker är roliga, speciellt i kontrast till det jag vanligen läser om dagarna och speciellt eftersom jag har läst så få. Så, när jag såg att Charles de Lint hade skrivit en barnbok om katter så var jag ju bara tvungen att köpa den.

A Circle of Cats handlar om föräldralösa Lillian, som bor ute på landet med sin moster. Det lilla huset befinner sig i en stor skog, långt ifrån civilisationen. Här finns det alltid något för Lillan att göra eller att leka med. Men likt Alice så råkar hon snart ramla ner i kaninhålet och den magiska sagan, fylld till bredden med söta katter, kan börja.

Charles Vess har illustrerat var och varannan sida med, i alla fall vad jag anser, de bästa bilderna som kommit från hans hand. De kompletterar de Lints text och gör sagan fullkomlig. Den ena delen skulle aldrig klara sig utan den andra. Det är magiskt, det är mysigt och det är sött. Berättelsen blir aldrig tråkig eller utdragen. Om ett barn kulle hålla med mig har jag ingen aning om. Sagan är lågmäld och stillsam.

Om jag skulle ge sagostundstips till någon så skulle jag rekommendera högläsning av A Circle of Cats (fritt översatt, möjligtvis) med lite stämningsfull pianomusik (Ravel eller Chopin, kanske) i bakgrunden. Trean i betyget står för Bra, som alltid. Mycket troligt att jag hade satt ett högre betyg om jag recenserat boken för 12-13 år sedan.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *