A Song For Lya

10 augusti 2004

Författare: Martin, George R.R

Serie: Fristående

A Song for Lya är en samling science fiction-noveller. Novellerna skrevs ursprungligen på 70-talet och är samlade från olika magasin och tidningar. Trots att novellerna i stort är science fiction så kände jag att det fanns två bra anledningar att recensera samlingen: dels är den skriven av George R R Martin, som är ett oerhört stort och aktuellt namn inom fantasyn idag, och dels ligger flera av novellerna så nära gränsen till fantasy att de inte skulle ha passat illa i en fantasysamling om man bara bytt ut ordet ’planet’ mot ’land’.

Det är svårt att säga någonting om samlingen som helhet, än svårare att sätta ett betyg. Den innehåller tio noveller, alla av samma författare. Språket är utmärkt, med redigeringen har slarvat på ett par ställen med småfel i stil med missade punkter eller utbytta bokstäver. Novellerna fascinerar och fastnar – på något sätt handlar alla tio om människans sökande efter mening. Och för att vara lite mer upplysande tänkte jag kort recensera de enskilda novellerna.

With Morning Comes Mistfall
En underbar novell som utspelar sig på en främmande värld som alltid täcks av en tjock dimma. Om nätterna sträcker sig dimman upp över bergen och sväljer allting, om dagarna sjunker den undan något så att man från slottet på toppen av det högsta berget har utsikt över bergstopparna som små öar i havet av dimma. Och på den här världen finns det en sägen – att det lever vålnader i dimman. En vetenskaplig expedition anländer tillsammans med en journalist för att undersöka fenomenet och utforska de trollska dimskogarna. En stark novell, en av de bästa i samlingen. Den handlar om människans behov av myter och sagor, det förunderliga i att inte säkert veta vad (om något) som lurar i dimman.

The Second Kind of Loneliness
En man har varit ensam i rymden i fyra år, som portvakt ombord på en jättelik station som öppnar ett hål i rymden. Galenskapen knackar på när avlösningen närmar sig och den stora frågan äter sig fast i hans tankar: vill han återvända? Novellen är uppbyggd som mannens dagbok och ger en intelligent insikt i vad ensamhet innebär.

Override
På planeten Grotto gräver man fram fantastiska ädelstenar – med hjälp av de döda. En man leder arbetslaget genom att kontrollera en handfull lik, som gör grovjobbet inne i planetens fantastiska inre. Men en förändring är på väg och det kan bli illegalt att använda sig av de döda. Då gäller det för arbetsledarna att ta vad de kan innan det är för sent. Override är en spännande och lite läskig novell. Den är intelligent, den har action och är bara allmänt bra.

Dark, Dark Were the Tunnels
Långt in i framtiden har Jorden förstörts av atomkrig och farsoter, men människor lever fortfarande på månen och andra kolonier. Ett team anländer till Jorden för att undersöka tunnlarna – kan en spillra av mänskligheten ha överlevt på Jorden? Samtidigt krälar en varelse upp ur avgrunden i sökande efter det gamla folkets boplatser. Han kommer djupt, djupt nerifrån och har aldrig sett solens ljus, än mindre en människa. En stämningsfull och stark novell på gränsen till skräck. Den handlar om att söka, om evolution, om hopp i mörkret och den fara som vår egen bräckliga mänsklighet utgör.

The Hero
En av de svagare novellerna i samlingen. En krigshjälte har rätt att sluta efter att ha avtjänat sina år i armén, och detta försöker han göra, men hans överordnade försöker övertala honom att stanna. Ganska seg novell som inte riktigt berör känslomässigt, men fint behandlar sökandet efter förändring.

Fta
En kort bagatell på fyra sidor. Handlar om en man som överklagar att han inte fått pengar till att bygga en hyperrymdsmotor. Mycket av novellen är trist diskussion om världsläget och behovet av att hitta en ny sorts rymdfart, men slutklämmen är minnesvärd och får en plötsligt att ifrågasätta en idé som tas för given i många andra science fiction-historier.

Run to Starlight
Ett utomjordiskt lag vill spela fotboll, och deras vinst eller förlust blir en politisk angelägenhet. Detta är den novell jag tyckte sämst om i samlingen, kanske för att novellen till stora delar är ett sportreportage och jag alltid har haft svårt för sådant. Säkerligen en höjdare för den som gillar sport – men inte mycket för andra.

The Exit to San Breta
En slags spökhistoria, enkel i upplägg men prydligt och övertygande berättad. En man kör på en tom väg om natten – och krockar plötsligt med en mystisk bil som omöjligen kunde finnas där. Och vägen verkar plötsligt ha förändrats…

Slide Show
En intelligent novell som funderar över varför vi ska satsa pengar på rymdprogram och utforskning när folk svälter på vår egen planet. En man som har varit ute i rymden och utforskat föreläser för rika damer i hopp om att få bidrag till flera skepp. I skuggan av honom står en läkare som söker resurser till medicinsk hjälp. Berättelserna om de främmande världarna är fantasifulla och underbart underhållande. Martin visar upp en fantastisk vision och låter oss glimta världar som tycks så rika att man gärna skulle läsa tjocka böcker om dem.

A Song for Lya
Titelnovellen är den längsta i samlingen med sina dryga 50 sidor. Den vann en Hugo 1974 och den är verkligen läsvärd och stämningsfull. Två telepater (berättaren och Lya) anländer till en främmande värld för att försöka ta reda på varför de mänskliga kolonisterna konverterar till den lokala religionen. Alla Shkeen (det utomjordiska folket) tillhör den religionen, som innefattar att man mellan 40 och 50 års ålder låter sig själv ätas levande av en parasit. Religionen börjar snart påverka telepaterna och Lya börjar känna en underlig dragning till de stora parasiterna som lurar i grottorna. Detta är en stark novell på alla sätt. Den målar upp det främmande samhället på ett spännande och gripande vis och smyger samtidigt in frågor om kärlek och gud. En riktigt bra novell i gränslandet mellan fantasy och science fiction. Den får man inte får missa!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *