American Gods

14 januari 2005

Författare: Gaiman, Neil

Serie: Fristående

Shadow har avtjänat tre av sina sex år i fängelse och väntar nu på villkorlig frigivning. Han har lärt sig sin läxa och vill inget hellre än att lämna sin korta kriminella bana och leva ett lugnt och stillsamt liv med sin fru. Därav blir dock intet. Några dagar innan datumet för frigivningen kallas han till fängelsedirektören och får veta att Laura, hans fru, har omkommit i en bilolycka. Den chockade Shadow friges omedelbart för att kunna resa hem.

På planet hem hamnar han bredvid en välklädd herre som visar sig veta allt om honom – vem han är, var han har varit, vart han är på väg – och som erbjuder honom ett jobb. Det är upptakten på en serie händelser som förvandlar Shadows liv till något långt utöver det vanliga – ett liv där gudarna vandrar på jorden och stormen är nära.

Idén att de gamla gudarna är varelser av kött och blod som av människors tro givits evigt liv och nu måste kämpa sig fram i den moderna tillvaron är inte unik för Gaiman. Bland annat har Douglas Adams i sin The Long Dark Tea-Time of the Soul ett liknande upplägg. Det är dock inte Adams jag främt tänkte på när jag läste American Gods utan en annan författare, nämligen Roger Zelazny. Hans Amber-serie har lite av samma blandning av sträv realism och absurda inslag.

Gaimans sätt att skriva på hade lika gärna passat en deckare eller politisk thriller av Tom Clancy-typ. Emellanåt visar Gaiman prov på att han också kan skriva finstämt och gripande, som i de små intermezzon som beskriver hur gudarna kom till Amerika.

Huvudpersonen Shadow är en ganska märklig figur. Det tar lång tid innan han börjar visa känslor – ett exempel är att han i mitt tycke till en början tar lite väl lätt på sin hustrus död. Så småningom inser man att karaktären sannolikt är mycket noggrant konstruerad – det finns en anledning till varför han är som han är och agerar som han gör. Shadow är mänsklig och trovärdig, liksom de andra karaktärerna i boken (även de övermänskliga).

Det var den analytiska delen av recensionen. Nu kommer den känslomässiga. Jag älskade den här boken! Början är strålande – man vet omedelbart att något kommer att hända och man kan knappt bärga sig innan man vet vad. Jag satt och småfnissade när de små antydningarna om Shadows arbetsgivares identitet började komma. Jag följde med Shadow när han gjorde sina inre resor. Jag hoppades, jag sörjde, jag log. Jag blev helt förälskad. Vad kan man säga? Det här är utan vidare en av de bästa böcker jag har läst.

American Gods finns utgiven på svenska och heter då Amerikanska gudar..

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *