Angel

26 juli 2012

Författare: McNish, Cliff

Serie: Fristående

I motsats till vad man kan tro när man läser titeln är Angel ingen religiös berättelse utan sci-fiction fantasy med riktigt djup.

Ni vet sådana där historier där änglar kommer och bringar glädje i ens liv. Det här är inte en sådan historia. Faktiskt går det åt helvete med unga Freyas liv när hon hamnar på psyket efter att ha sett en ängel som berättat att hon är speciell.
Nu flera år senare är hon botad, går i skolan och har precis blivit medlem i skolans tjejgäng. Under tiden hamnar hennes bror Luke i knipa när han försöker skydda en yngre kille från skolans mobbare. Då börjar en konstig flicka vid namn Stephanie som är besatt av änglar. Nu börjar Freya återigen skymta de bevingade varelserna, men den här gången är deras vingar svarta.

Trots tidigare påstående handlar boken om tro. Inte bara religiös tro utan den tro vi ateister ibland känner, om människor. Änglarna i boken är inte Guds budbärare, även om vissa av de tror det, utan en emigrerande utomjordisk ras som tyckte synd om människorna och blev deras skyddsänglar. I så fall varför finns det så mycket lidande i världen? Enkelt! Änglarna är för få och vi är för giriga. Ju mer vi får desto mer vill vi ha.

I jämförelse tyckte jag att karaktärer som Luke eller Stephanie var mer sympatiska än Freya. Hon visar upp den potential till både ondska och godhet som vi alla har och vår ovilja att offra oss för andra medans jag sympatiserar med Stephanies speciella natur för jag vet hur det är att känna sig annourlunda. Men mest komplexa och noggrant uppbyggda karaktär är nog den svarta ängeln Mestraal(Svart har ingenting med gott och ont att göra). En ängel som överger sina plikter för att hans överdrivna kärlek till människorna bara ledde honom till sorg när han såg hur människor behandlar varandra är är nog den mäktigaste symboliken i boken.

Den är inte helt felfri. Tjejgänget och mobbarna i boken känns lite stereotypiska och slutet kommer lite för fort. Som om han ville få boken överstökad. Dessutom känns Freyas godhet i slutet av boken lite tvingad och oäkta och många karaktärer övergavs utan att man fick veta hur det gick för de. Det är en mörk stämning i boken som släpper fram små ljusvinklar och ibland kan det vara för jobbig för att läsa den.
Men i slutändan är Angel en bra ungdomsbok med djupa filosofiska budskap kring gott och ont i människans natur.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *