Ängelns lek

21 maj 2009

Författare: Zafón, Carlos Ruiz

Serie: Fristående

David Martín lever i 1920-talets Barcelona och jobbar som journalist samtidigt som på nätterna han skriver mörka berättelser som Barcelonas undre värld. Han bor i ett ogästvänligt och knappt beboeligt hus i Raval och är på väg att bli författare på heltid. Dock börjar hans liv snabbt att gå utför när han blir övergiven av sin enda kärlek och han inser att det kontrakt han har med förlaget Barrido & Escobillas inte är något annat än ett gissel som han dessutom får mindre betalt för än han förtjänar.
Då dyker en fransk förläggare vid namn Andreas Corelli upp med ett erbjudande som David har svårt att motstå. Han ska skriva en mycket speciell bok och betalningen utgörs av en ofantliga summa pengar – och kanske något annat. David går snart med på att skriva boken, men det dröjer inte länge förrän han inser att hans själ är fast i en mörk labyrint där Barcelonas alla gåtor finns överallt omkring honom, gäckandes. För att rädda sitt förstånd måste han ta reda på vad allt detta handlar om och vem, eller vad, Andreas Corelli verkligen är.

Jag kan omöjligt klassificera denna bok. Den är på samma gång en saga, en thriller och en förmörkad kärlekshistoria. Den vacklar ständigt på gränsen till fantastik, men är ändå inte riktigt över. Det finns en mystik i Ängelns lek – och i Carlos Ruiz Zafóns tidigare bok Vindens skugga – som är både vacker och skrämmande. Berättelsen lyckas nästla sig in i ens tankar och Barcelona framträder som en stad lika fördömd som förtrollad. Fick jag välja en enda plats från en roman som jag fick besöka så skulle det utan tvekan vara De Bortglömda Böckernas Gravkammare, som även återfinns i denna bok.

Det finns fler likheter mellan Zafóns båda bestsellers men betydligt färre än man kunde ha trott då båda böckerna utspelar sig i samma stad och miljö. Ängelns lek är ett mästerverk, fylld av spänning, sorg och galenskap. Carlos Ruiz Zafón har gjort det igen och jag väntar otåligt på nästa bok med förhoppningen att det inte dröjer alltför länge.

Som jag sade ovan så är detta inte riktigt en fantasybok. Den befinner sig i skymmningslandet mellan realism och surrealism men innehåller tillräckligt mycket gåtfullhet för att kunna recenseras här, anser jag i alla fall.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *