Artemis Fowl & Atlantissyndromet

2 augusti 2011

Författare: Colfer, Eoin

Serie: Artemis Fowl del 7

Supergeniet Artemis Fowl håller ett möte på Island för en utvald grupp vättar där han ska presentera sin mest storslagna idé hittills – en idé som ska rädda världen. Men Artemis mår inte bra. Under den senaste tiden har han utvecklat en hel oroande symptom, som till exempel en sjuklig besatthet av talet fem, samt paranoia. När Holly Short anländer till mötet och ser sin väns underliga uppträdande är hon ganska säker på att han drabbats av Atlantissyndromet, en slags personlighetsklyvning som orsakas av fifflande med vättemagi. Samtidigt så hotas vättarnas undervattensstad Atlantis av fientliga robotar och Holly Short måste rädda den samtidigt som Artemis sjukdomstillstånd och situationen överlag stadigt förvärras.

Det här är alltså den sjunde boken om underbarnet Artemis Fowl och hans kontakter med vättarnas hemliga värld, och det märks faktiskt. Det hela börjar bli lite tjatigt och det känns mest som om författaren återanvänder gamla idéer och slänger in lite nya detaljer för att göra det hela intressant. Det fungerar fortfarande dock – jag tycker inte att böckerna är fullt lika underhållande som jag gjorde för några år sedan, men Atlantissyndromet är väldigt rolig ändå. Dess styrka ligger i det högst färgstarka persongalleriet och hur karaktärerna integrerar med varandra. Tyvärr har det som förut varit bokens styrkor – all häftig vätteteknologi och vätteraserna – blivit lite tradigt. Som läsare har man redan sett (läst) alltihop vid det här laget.

Men som sagt, det är underhållande och väldigt mycket Artemis Fowl. Dessutom så lyckas författaren faktiskt med att inte göra det alltför förutsägbart, trots att det inte dyker upp speciellt mycket nytt. Så trots ett aningen uttjatat koncept så håller det faktiskt fortfarande. Och kan nog även göra det för en bok till. Eller kanske till och med två.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *