Atrocity Archives

22 november 2004

Författare: Stross, Charles

Serie: Fristående

Atrocity Archives är något så intressant som en blandning av H.P. Lovecraft och en spionthriller. Boken utspelar sig i vår nutid och även om allting tycks vara sig likt på ytan så kunde ingenting vara mer fel.

Människans syn på världen har inte varit sig lik sedan Alan Turing fastställde sitt teorem om Faskonjugeringsgrammatik för Extradimensionell Frammaning (“Phase Conjugate Grammars for Extra-dimensional Summoning”). Det hela banade vägen för esoteriska matematiska beräkningar, som om de genomförs får vissa sidoeffekter, som kan läcka in i vårt universum genom kanaler som åsidosätter universums själva struktur.

I multiversum finns andra saker som ständigt lyssnar och väntar på att den oförsiktige ska öppna en kanal in till vårt universum. Det är för att förhindra sådant, och städa upp eventuella olyckor, som the Laundry finns.

The Laundry är en av de hemligaste sektionerna inom den brittiska underättelsetjänsten och Bob Howards arbetsplats. Bob Howard är datornörd i ordets positiva bemärkelse och har nyligen blivit godkänd för aktiv tjänstgöring, d.v.s. arbete ute i fältet.

Vi får följa Bob på hans första uppdrag, genom den byråkratiska djungeln som råder inom the Laundry, konflikter med hans chef, till hans lägenhet, som han delar med två minst sagt galna vetenskapsmän. Detta fungerar som en kort men fruktansvärt rolig introduktion till Bobs värld, som dock är en ganska mörk värld. Men det är svårt att låta bli att skratta åt Bobs cyniska kommentarer, både talade och outtalade.

Efter denna korta introduktion drar storyn iväg i och med att Bob ger sig iväg på sitt andra uppdrag i fält. Det hela är till synes ett rutinuppdrag, men något går fruktansvärt fel. Exakt vad, och vilka konsekvenser detta får, lämnar jag till läsaren att själv utforska.

Gillar man spännande böcker med mycket cynism och drag av det övernaturliga och ockulta som kommer man definitivt att gilla Atrocity Archives. Stross har ett otroligt flyt i sitt språk och är oerhört insatt i de saker han skriver om. Man slipper pinsamma missar vad gäller datorer, säkerthet och dylikt som annars kan vara så vanligt bland mindre insatta författare. Dessa saker spelar en rätt stor roll i böckerna. Nördfaktorn på det hela är rätt hög, så det kanske inte är något som uppskattas av alla.

Stross har även lyckats få till stämningen i boken ruskigt bra. Jag blev tvungen att läsa hela andra halvan av boken i en enda sittning enbart för att få reda på hur det hela skulle sluta, även om det råkade innebära att jag inte kunde släcka förrän vid 5-tiden på morgonen.

Karaktärsutveckling får inte någon större plats i boken, men det ansåg inte jag vara något problem i detta fall.

Atrocity Archives är helt enkelt klockren. Skön humor, bra stämning och ett nytt grepp på något gammalt och bra. Jag hoppas verkligen att vi får se mer av Bob Howard, och the Laundry i framtiden.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *