Beauty

16 juli 2009

Författare: Tepper, Sheri S.

Serie: Fristående

Det börjar som en återberättelse av en känd saga. Beauty är en adelsflicka från medeltiden (dock med samma värderingar och sätt att tänka som en nutida människa), enligt en förbannelse skall hon på sin sextonde födelsedag sticka sig på en slända för att sedan somna in i en hundraårig sömn.
Beauty lyckas dock undkomma sitt öde, men lyckan blir kortvarig då hon inom mystiska omständigheter plötsligt befinner sig i en dystopisk framtid nära dig. Berättelsen förvandlas genast till något helt annat.

Låter det förvirrande? Inte så konstigt, för Beauty är en väldigt rörig roman, i vanliga fall har jag ingenting emot att man rör sig fritt mellan olika genres, men i det här fallet när klassisk fantasy, science fiction samt parafraser på diverse kända folksagor och en del annat rörs ihop så blir resultatet för det mesta enbart hackigt och alldeles för spretigt. Att språket är aningen platt och att huvudperson är något av en Mary Sue gör inte direkt saken bättre, men allt detta till trots så blir historien aldrig tråkig och den går fort att läsa ut även om omfånget är stort.
En sak kan jag dock inte ha något överseende med och det är fördomarna mot skräckgenren som genomsyrar boken. De klassiska argumenten som att läsa om brutala saker kan trigga folk till att själv göra dessa brutala saker används, detta trots att Beauty själv innehåller bra många brutala och våldsamma stycken vilket gör det hela ännu en smula förvirrande.
Det hela når kulmen då vi under ett besök i helvetet bland andra stora ”syndare” (såsom abortmotståndare och regnskogsskövlare) möter en skräckförfattare som får utstå plågsamma och utförligt beskrivna straff.

Nej, Beauty lämnar mig inte med något annat än en dålig eftersmak i munnen. De små ljusglimtar som fanns överskuggades helt av det ovan nämnda. Livet är för kort för att slösas bort på dåliga böcker. Läs den inte.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *