Best Served Cold

31 oktober 2013

Författare: Joe Abercrombie

Serie: Fristående

Fanatsyns Kill Bill.

Med sina nya romaner har Joe Abercrombie en ny berättarteknik. Han tar några bikaraktärer från från första trilogin, vispar in några nya, med ny berättelse i en ny del av världen som kan läsas fristående och ändå väver in handlingar från Trilogin om Första Lagen.

Legosoldater är underbara redskap. I ett Styria härjat av krig mellan storhertig Orso och De åttas förbund kan legoknektar karva guld med smörkniv. Monzcarro Murcatto och hennes bror (tillika älskare) Benna Mercatto är det två främsta och populäraste legoknektarna i Styria. Rika och populära legoknektar är farliga. Storhertig Orso av Styria tar därför det säkra före det osäkra och ser till att göra sig av med syskonparet. Monzcarro blir förrådd, ser sin bror dö och slängs själv nedför en bergssida mot vad som borde vara en säker död. Men hon lurar liemannen. Sönderslagen och förbittrad smider hon planer för att hämnas på det mest våldsamma och brutala sätt hon kan tänka sig. Till hjälp tar hon ett fyllo, en giftmördare, en galen massmördare och en rättrådig nordman. Hur länge kommer de att överleva, när hertig Orso skickar den farligaste mannen i världen för att göra slut på Monzcarro?

Lita på Abercrombie att leverera blodiga fältslag, komplexa karaktärer och en stor dos svart humor. Monza är så här nära från att bli en superskurk. Det ända skillnaden är att hennes fiender är oftast lika stora as som hon och att man lär känna henne bättre. Men min favoritkaraktär måste ändå vara fyllot Nicomo Cosca. Han är rolig, varm mot Monza, men samtidigt galet ambitiös när det rör pengar och tvekar inte att döda den som förråder honom.

Att ta död på sju män kan ses som en förutsägbar formula men författaren tvekar inte att ifrågasätta Monzas motiv för hämd och karaktäernas moral i deras handlingar och ger morden tillräckligt mycket variation så att jag sitter som på en nåldyna genom boken. Det är det jag alltid uppskattat med Abercrombies böcker är att han är så brutalt ärlig i allt han skriver. Att någon är hjälte och skurk beror alltid på perspektiv. Karaktärer dör och får oftast olyckliga slut beronde på sina val. Så är det i krig.

Här har vi en fantasyvärld baserat på antika Italien med Machiaveliska intriger, lönnmord, förgiftning och annat skoj. Boken är uppdelad i sju delar som alla har ett citat i början av någon med cynisk åsikt kring makt och krig. Den bästa fantasythrillern jag läst på länge.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *