Bitter Seeds

28 juli 2011

Författare: Tregillis, Ian

Serie: The Milkweed Triptych del 1

1939, precis i början av kriget, befinner sig Raybould Marsh, en hemlig agent från Storbritannien, i Spanien. Där ser han en kvinna med kablar som sträcker sig från hennes huvud till något slags bälte runt hennes midja. Han lyckas få tag i knapphändig information som bland annat innehåller en film med andra som henne där de uppvisar övermänskliga krafter. En kan levitera, en annan passera genom väggar, en tredje bli osynlig och en fjärde framkalla eld och hetta. De får reda på att dessa människor är tyska experiment – ett försök att skapa övermänskliga soldater som ska vinna kriget åt dem. Vad den unga kvinnan besitter för kraft eller hur många av dessa personer det finns har de ingen aning om, men Marsh och hans överordnade inser att de behöver något att sätta emot deras förunderliga krafter. De tar kontakt med Eidolonerna, överjordiska varelser som existerar mellan tid och rum. De kan hjälpa dem i kriget mot tyskarna, där de befinner sig i ett kraftigt underläge, men de kräver betalning i blod och ju mer desperata engelsmännen blir, desto högre stiger priserna.

Bitter Seeds är en närapå deprimerande mörk berättelse. Inte konstigt antagligen, med tanke på att den utspelar sig under andra världskriget, men Ian Tregillis har verkligen lyckats med att skildra kriget som något mörkt och hemskt och priset är alltid för högt. Till slut handlar det inte längre som att vinna, utan om att inte förlora alltför mycket alltför dyrt. Dessutom så berättas historien från båda sidornas synvinkel – läsare får dels följa Marsh och de andra som är inblandade i den såkallade Milkweed-operationen, men också Gretel, kvinnan Marsh såg i Spanien, och hennes bror Klaus.

Tregillis skriver dessutom riktigt bra. Hans språk är snyggt och detaljerat, utan att kännas utbroderat och tradigt. Dock så hoppas det ganska mycket i handlingen – mellan diverse platser och mellan olika tidpunkter – vilket gör att berättelsen känns lite splittrad emellanåt. Vissa saker som man vill veta mer om hoppas över och när slutet väl kom så kändes det som om det var många frågor som man inte fått svar på ännu, men kanske kommer de frågetecknen att rätas ut i nästkommande böcker. Dessutom så tappar boken lite i slutet. Det känns som om det hela blir lite för hopplöst, för kolsvart och själva handlingen förlorar en del tempo, så de sista kapitlen går det lite segare att läsa.

Ytterligare en sak som jag gillar med Bitter Seeds är att berättelsen nästan hela tiden hålls långt bort ifrån frontlinjerna. Det här inte själva stridandet som boken till största delen handlar om, utan snarare det som sker i bakgrunden. Det var inte vad jag väntade mig när jag plockade upp boken, men det gör den betydligt intressantare än om den kort och gott hade utspelat sig på slagfältet. Bitter Seeds är en riktigt bra alternativhistorisk roman och jag ser fram emot att läsa återstående delar i serien för att se hur Tregillis tar berättelsen vidare.

Betrakta betyget som 3,5.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *