Blood Follows

11 juli 2005

Författare: Erikson, Steven

Serie: Fristående

Blood Follows är en ryslig historia som utspelar sig i Lamentable Moll, som är en del av den värld Steven Erikson skapat för sin serie Malazan Book of the Fallen. Boken är dock inte en del av serien utan kan läsas fristående.

När Blood Follows börjar är en mördare lös i Lamentable Moll, vilket har resulterat i att Emancipor Reese är arbetslös – hans förra arbetsgivare var nämligen det senaste offret i en rad av fasansfulla mord. Han lyckas dock hitta ett annat jobb, som betjänt till två främlingar med underliga vanor. Dessa två främlingar, Bauchelain och Korbal Broach, dyker även upp i Memories of Ice. Denna novell utspelar sig dock långt före de händelserna.

Intrigen är relativt enkel, men det är bra med tanke på bokens längd är ca 100 sidor. Berättelsen rymmer ett betydligt större djup än man skulle kunna tro och man får skymtar av en rik och komplex bakgrund. Erikson etablerar sina kraktärer på ett trovärdigt sätt och ger dem djup och komplexitet på ett snabbt men enkelt sätt. De intressanta karaktärerna tillsammans med det starka berättandet är en av bokens starka sidor.

Erikson har skapat något som är mer än summan av sina beståndsdelar. Även om karaktärerna är intressanta så är det världen som det hela utspelar sig i som är mest intressant. Blood Follows ger en bra försmak av den värld Erikson skapat för Malazan Book of the Fallen, och är en bra introduktion om man ännu inte givit sig i kast med denna underbara serie.

Blood Follows är fylld av samma svarta humor som hans tidigare böcker, men i än mer destilerad form. Det är dock inte ren fantasy utan mer av en skräckberättelse med tunga inslag av det övernaturliga.

På det hela taget är Blood Follows en riktigt bra berättelse, som kan fungera som introduktion till hans längre verk i samma värld, men lik väl kan läsas fritt för sin egen skull. Jag ser fram emot att få läsa mer om Bauchelain och Korbal Broach i The Healthy Dead.

Boken är ursprungligen utgiven av PS Publishing, som gjorde ett omtryck av boken förra året, så det är möjligt att den fortfarande går att få tag på i häftat format därifrån. Annars har det precis kommit en inbunden amerikansk upplaga från Nightshade press.

Tweet about this on TwitterShare on FacebookGoogle+share on Tumblr

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *