Books of Blood I – III

14 juni 2010

Författare: Barker, Clive

Serie: Fristående

I denna novellsamling finns de tre första delarna av Clive Barker‘s Books of Blood samlade i en volym – sexton skräckberättelser som gestaltar det groteska, makabra och övernaturliga.

Och bland dessa sexton berättelser kan jag ärligt talat inte hitta någonting som är dåligt. De strimlar knappast mitt medvetande, som baksidestexten utlovar, men de är fantastiska i sin smutsiga, groteska dekadens.

Jag har aldrig förut läst sådana originella skräckberättelser, inte ens om jag räknar med det jag tidigare läst av Barker – med undantag för hans debutroman, kanske. De flesta av dem börjar ganska anspråkslöst för att sedan fullkomligt krevera.
Ta The Midnight Meat Train som exempel. Det börjar som en ganska ordinär slaktarberättelse, men utvecklas snart till något väldigt annorlunda och okonventionellt – hela New Yorks ursprung uppenbaras. Ingenting är som man först tror, och blir heller inte som man sedan förväntar sig.

Det finns en hel del teman som känns igen ifrån andra skräckberättelser, men Barker lyckas göra varje ord, varje mening till något alldeles eget och nyskapande. Som sagt, jag kan omöjligen peka ut något dåligt, även om det finns lite som är mindre bra. Pig Blood Blues och Dread är väl det sämsta bland dessa riktigt, riktigt bra noveller, men jag skulle knappast kalla dem dåliga.

Allt annat är helt enkelt otroligt bra, på ett högst speciellt sätt. Det finns ingen som kan måla upp personporträtt som Barker, absolut ingen. Han lyckas framhäva alla brister och mörka skrymslen hos sina karaktärer utan att för den delen få dem att framstå som trasiga psykopater. Monstren och demonerna är minst lika varierande i såväl personlighet som utseende, och det är inte sällan man finner sig på monstrens sida snarare än människornas. Medan han tar fram det fula och hemska i människosjälen så uppvisar han det vackra hos monstren. Inte i alla berättelser, men i många av dem.

Det finns inga berättelser som Barkers, i all deras störande, fantasifulla prakt. Det är sexton otroligt bra berättelser som tänjer gränserna gällande både skräckfiktion och det omöjliga tills de nästan brister.
Books of Blood I – III är nog den enda novellsamling som jag någonsin läst utan några bottennapp.
Läs, äcklas och njut.

I
The Book of Blood
The Midnight Meat Train
The Yattering and Jack
Pig Blood Blues
Sex, Death and Starshine
In the Hills, the Cities

II
Dread
Hell’s Event
Jaqueline Ess: Her Will and Testament
The Skin of the Fathers
New Murders in the Rue Morgue

III
Son of Celluloid
Rawhead Rex
Confession of a (Pornographer’s) Shroud
Scape-Goats
Human Remains

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *