Bortom eldravinen

10 augusti 2010

Författare: Sandra Petojevic

Serie: Maktens tiaror del 1

Enligt legenden stred hjälten Auterian för länge sedan mot den mörka guden med hjälp av maktens tiaror. Efter hans seger spreds de magiska artefakterna över världen, och ingen har lyckats återfinna dem alla igen.

Århundraden senare förtrycks folket av tyrannen Zakastvur. Furst Nikoforaz ser med förfäran på folkets lidande och bestämmer sig för att försöka störta Zakastvur. Då är han ovetande om att även andra satt samma planer i verket. Han drömmer om att avskaffa slaveri och grymheter, men vill inte stanna vid det. För att genomföra de storslagna hjältedåd han föresatt sig behöver han finna maktens tiaror.
Hans jakt på dessa föremål är tvungen för folket och den sanna trons skull. Men kanske styrs furst Nikoforaz strävanden inte bara av godhet och altruism. Kanske har han även andra mindre ädla motiv till att lägga beslag på de mäktigaste magiska föremålen i världen.
Som många andra liknande böcker börjar denna fantasybok med en ganska svag prolog. Här är det Auterians kamp mot ondskan som läggs som en separat berättelse precis i starten. Adjektiven är många och gestaltningarna få. Även om jag gillar idén och storyn så räcker inte språket riktigt till för att göra historien rättvisa. Efterhand blir boken bättre och blir på sina ställen riktigt spännande. Den svaga inledningen drar dock ned helhetsintrycket och det är synd.

Från början är romanen enkel, men den blir mer dubbelbottnad senare. Saker man först är tveksam till förklaras efterhand och känns mer trovärdiga. Tyvärr sker det ibland i senaste laget. En del förklaringar hade jag helst fått tidigare när jag läste så att jag slapp fundera och tvivla på det som hundra sidor senare visat sig vara ganska realistiskt. Omslaget ger fel signaler tycker jag, för det här är ju egentligen inte riktigt en bok för ungdomar, vilket man får intryck av om man bara ser på omslaget. Illustrationerna i själva boken är däremot passande och förmedlar den rätta stämningen. Överlag är romanen väldigt svår att bedöma så jag ger den medelbetyg. Å ena sidan har den en svag inledning, men när man kommit längre in i boken och börjat läsa om Nikoforaz och de andra huvudpersonernas äventyr blir den bättre. Idéerna är dessutom kluriga, och det är överlag en mer annorlunda historia än man först tror när man börjar läsa.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *