Bridge of Birds: A Novel of an Ancient China That Never Was

5 augusti 2013

Författare: Hughart, Barry

Serie: The Chronicles of Master Li and Number Ten Ox del 1

“’O great and mighty Master Li, pray impart to me the Secret of Wisdom!’ he bawled.
‘Take a large bowl,’ I said. ‘Fill it with equal measures of fact, fantasy, history, mythology, science, superstition, logic, and lunacy. Darken the mixture with bitter tears, brighten it with howls of laughter, toss in three thousand years of civilization, bellow kan pei — which means “dry cup” — and drink to the dregs.’
Procopius stared at me. ‘And I will be wise?’ he asked.
‘Better,’ I said. ‘You will be Chinese.’”

Bridge of Birds är första delen i Barry Hugharts kinesiska fantasytrilogi. Det finns två andra delar men första boken kan läsas fristående.

I byn Ku-Fu blir barnen mellan åtta och tretton smittade av en pest. Den store men snälle pojken Number Ten Ox(Riktiga namn Lu Yu som inte ska förväxlas med författaren av “The Classic of Tea”) skickas till Peking för att hitta en vis man som kan hjälp de. På grund av den svaga ekonomin hittar han den uråldrige Li Kao, en man med en mindre brist i sin karaktär. Tillsammans ger de sig av på en resa för att hitta botemedlet till barnen som kommer att föra de kors och tvärs över mytologiska Kina. Efter ett tag börjar de inse att det är något annat i görningen och blir indragna i en episkt drama mellan gudarna.

Det är svårt att recensera Bridge of Birds för den är så annorlunda än allt annat jag läst. Hughart återberättar och lånar kinesisk mytologi och kultur och lyckas skapa ett vackert och magiskt Kina. Berättelsen är blodig och tragisk men allt berättas i en lätt, nästan barnslig ton som ger boken en slags sagokänsla (för vuxna). Och den är rolig, fylld av svart och morbid humor som aldrig känns malplacerad.

“My surname is Li and my personal name is Kao and there is a slight flaw in my character.”

Li Kao är en underbar karaktär. Han är ett fyllo, en tjuv och en mördare som inte saknar sinne för humor. Det är roligt varje gång att se honom knäcka någon ny briljant plan. Ändå så använder han sina talanger för en god sak i slutändan. Han och Numer Ten Ox (tionde sonen och stark som en oxe) utvecklar en slags Dr Watson och Sherlock Holmes relation när mystiken tätnar.

De flesta av karaktärerna har knapp något djup, åtminstone i början. Sedan medans boken fortsätter får de oväntade djup när man får höra deras liv. De onda däremot är alltid onda, men på ett underhållande sätt. Om du vill ha en rak historia är den här boken inte för dig. Den är full av resor fram och tillbaka, fyllda med slumpartade möten och gudomlig manipulation.

Det finns en subgenre för asiatisk fantasy kallad chinoiserie, men ingen med så härlig orientalism som den här. Hugart kallar boken för en moderna form av den klassiska kinesiska romanen. Därför är kvinnorna i boken en aning problematiska. Å ena sidan så har många kvinnor i boken makt men som mest stammar ur deras sexualitet (med undantag av Ancestress som de flesta misstar för en elefant).

Bridge of Birds är en bra variation från den klassiska tolkieneska fantasyn som finns där ute. Den är rolig, actionpackad med underhållande karaktärer. Köp den, läs den, njut av den! Nu!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *