Can’t Catch Me

5 mars 2008

Författare: Cadnum, Michael

Serie: Fristående

”He turns the familiar on its head, from basilisk to gingerbread man, and makes you forget, for a few charmed moments, that these aren’t quite the tales you thought you knew.” – Patricia A. McKillip

Jag brukar inte bemöda mig med sådana där citat från kända författare som ska få andra böcker att sälja bättre. Men jag kan ju inte gärna ignorera McKillip med gott samvete. Fast det är ju inte ens särskilt smörigt skrivit och det är en bra beskrivning av Michael Cadnums novellsamling Can’t Catch Me and Other Twice-told Tales. När det ändå pratas om auktoriteter så måste illustratören till omslaget nämnas – Stephanie Pui-Mun Law, som är en av de allra skickligaste konstnärerna som är aktiva idag i fantasykretsar.

Novellsamlingen bygger till största delen på sådana där riktigt klassiska sagor eller myter, som de allra flesta skulle känna igen direkt. Bara titeln avslöjar vissa noveller. Det fanns lite mer obskyra grunder dock, som jag inte lyckades sätta fingret på. Vilket i och för sig bara är roligt eftersom det ger en öppning för möjligt framtida detektivarbete. Den här öppningen försvinner ibland då referensen är utskriven på några berättelser.

Jag gillar i regel omarbetade klassiker och det här är, som helhet, inget undantag. Cadnum utför det med stil och en glimt i ögat som är svår att missa. Novellerna är av blandat slag, rent stämningsmässigt. Roliga, sorgliga, skräckfyllda, mystiska, glädjande. Och så vidare. Med arton olika alster hinner man med mycket på spektrumet. Det är däremot en kort läsning. Hela samlingen når inte ens upp i 200 sidor och vissa noveller är knappt fem sidor långa. Kort är (nästan) alltid positivt i min bok, av variationsskäl.

Can’t Catch Me är en läsvärd novellsamling som håller en relativt jämn nivå från första till sista sidan. Lättillgänglig och underhållande läsning som rekommenderas till den som är svag för temat.

Följande hittas i samlingen:

Bear it Away
Can’t Catch Me
Hungry
Mrs. Big
Give Him the Eye
Medusa
P-bird
Or Be to Not
Ella and the Canary Prince
Toad-Rich
The Flounder’s Kiss
Bite the Hand
Daphne
Naked Little Men
Elf Trap
Together Again
Arrived
Gravity

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *