Clockwork Angel

18 september 2012

Författare: Clare, Cassandra

Serie: The Infernal Devices del 1

När Tessa Gray kommer till London 1878 för att träffa sin bror har hon ingen aning om vad som väntar henne. Knappt har hon hunnit stiga av båten förrän hon kidnappas av Mrs. Dark och Mrs. Black, också kända som de mörka systrarna. Under hot och tortyr tvingar de fram en förmåga hos henne som Tessa inte ens själv vetat om. Förmågan att skifta form. Tessa kan anta skepnaden av vilken annan människa som helst, bara hon får tillgång till ett föremål som tillhört personen i fråga. När allt ser som mörkast ut kommer räddningen från oväntat håll, och plötsligt finner sig Tessa indragen i en konflikt som sträcker sig över årtusenden. Den mellan Shadowhunters och Downworlders.

Clockwork Angel är första delen i serien The Infernal Devices, som i sin tur är en prequel till Clares The Mortal Instruments– serie. Det viktorianska London bildar en suggestiv fond åt magin och precis som titeln antyder finns det steampunkiga drag i berättelsen. En stor del av handlingen berör Tessas kamp för att acceptera sig själv, och det faktum att hon kanske inte ens är en riktig människa. Hela hennes självbild har raserats och det är inte lätt att finna en ny plats för sig i en värld som visat sig vara betydligt mer komplicerad än hon någonsin trott. Över huvud taget dras de flesta karaktärerna med någon svaghet eller konflikt som gör att läsaren känner med dem och vill veta vad som händer dem. Flera av personporträtten är riktigt rörande och väl gestaltade, och världen runtomkring dem är kanske inte fullt så svartvit som Tessa först trott.

Språket är också lätt och flyhänt, även om jag gärna hade sett lite kortare kapitel. Men bokens nästan 500 sidor flyger verkligen förbi, och när jag når slutet längtar jag redan efter nästa del. För även om slutet står sig ganska bra på egen hand, lämnas svaren på en hel del frågor därhän till nästa del. Det lovar mycket gott, tycker jag.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *