Daughter of the Forest

1 januari 2015

Författare: Marillier, Juliet

Serie: The Sevenwaters Trilogy del 1

Daughter of the Forest är löst baserad på sagan om de Sex Svanarna och finns i flera versioner, bland annat hos bröderna Grimm (Marillier lutar sig mot den versionen).

Skicklig med örter och berättelser är Sorcha, det sjunde barnet till en sjunde son. Hon och hennes sju bröder lever lyckligt i Sevenwaters trots kriget mot britterna. Men en dag blir deras far förförd av en ondskefull magiker och en ond förbannelse kastas över hennes bröder. Sorcha måste nu klara av den prövning Det Fagra Folket gett henne om hon vill bryta förbannelsen och rädda sin far. När hon blir kidnappad av fienden och förd över havet måste hon kämpa för att göra sin röst hörd trots att hon inte får prata tills prövningen är över.

En av det svåraste sakerna i alla medium är att göra en snäll karaktär intressant men Sorcha är verkligen det. Hon berättar historien i första person och därför blir hennes resa mer personlig och man kan se hennes utveckling reflekterad i andra. Eftersom hon är sårbar blir farorna hon möter mycket mer nervbitande. Hela hennes familj och folk hänger på hennes envishet och mod. Hon måste gå genom ett helvete för att rädda sin familj och sitt folk och därför får hon sår som alltid kommer att sitta kvar.

Det andra karaktärerna är okej men aldrig lika intressanta. Ingen karaktär berättar någonting för Sorcha, så de flesta är mystiska och alla är skadade på något sätt, fysiskt eller psykiskt.

Det är en riktigt keltisk värld Juliet Marillier har skapat där infodumparna tack och lov mest består av berättelser som karaktärerna berättar för varandra. En värld med tortyr, våldtäkt, manipulation och död som trots det inte verkar vara så hemsk. Det finns lika mycket bra som dåligt folk. Landskapen och miljöerna är vackra och lagom beskrivna med just så mycket detaljer man behöver för att se dem.

Det är en romantisk fantasyroman med en jordnära handling. Inga actionscener, lite magi, fokus är istället på den psykologisk aspekterna och relationerna mellan karaktärerna. Man kan läsa den som fristående även om man kan se att Det Fagra Folket spelar ett länge spel. En vacker debut av en skicklig författare.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *