De döda fruktar födelsen

28 februari 2011

Författare: Eggert, Pål

Serie: Fristående

De döda fruktar födelsen av Pål Eggert är inte en bok som enkelt låter sig sammanfattas på några få rader. Jag kan säga att den handlar om Susanne, som efter döden möter en peppig “ljusguide” som med ett aldrig sinande lager av såsiga fraser i stil med “döden blir vad du gör den till” ska hjälpa henne att välja ett bra sätt att återfödas. Den handlar om Susannes syster Petra, som får besök av sin döda syster, samt möter den en aning magikunnige Sebastian och med honom dras in en värld av änglar och demoner. Den handlar om en evig maktkamp mellan himmel och helvete om människornas själar, och vad som händer när någon har satt sig upp mot systemet och leder några själar en annan väg.

Det är mycket på en gång, både för att det är många figurer inblandade och för att dessa rör sig i ett kabbalainspirerat världsbygge med många plan. Särskilt i början blev jag förvirrad av alla trådar och undrade om Eggert skulle lyckas knyta ihop allt. Det gör han, någorlunda. Ibland önskade jag mig dock ett litet lexikon i slutet av boken och avbröt läsningen för att googla ett demonnamn eller två.

De döda fruktar födelsen är ett lite udda inslag i svensk fantastik och ett trevligt sådant. Den är fantasifull och sträckläsningsvänlig och har både humor och en förbannad politisk röst som till största delen lyckas säga vad den ska utan att vifta för mycket med plakat. Plakaten kommer däremot fram när Petra och Sebastian diskuterar politik och dialogen inte alltid låter helt naturlig utan mer som att de föreläser för varandra. Likaså kan språket bli lite stelt ibland, men för det mesta flyter det fint.

Eggerts knäppa himmelrike med sina ljusguider är en fnissframkallande rolig drift med new age-flum, livscoacher och självhjälpskulturens positiva tänkande. Jag tänker på läskiga storsäljare som The Secret, som med sin “attraktionslag” menar att allt som händer i ens liv styrs av ens tankar – och i grund och botten ligger alltså man själv bakom allt dåligt som kan hända en, från cancer till olyckor till jävligheter som andra människor utsätter en för. På samma sätt menar ljusguiderna att de som har det bra har förtjänat det och människor som har ett svårt liv har det på grund av dålig karma.

De döda fruktar födelsen är allra starkast i sin skildring av just dem, människorna som har haft något jävligt i sina liv. Petra, Sebastian och Susanne tar ner denna berättelse med sin vildvuxna kosmologi på jorden, gör den mänsklig och får den att krypa in under huden. Deras smärtsamma förflutna och de nya band de knyter till varandra är det som stannar kvar när sidorna tar slut.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *