Dead Until Dark

25 juni 2009

Författare: Harris, Charlaine

Serie: The Southern Vampire Mysteries del 1

Sookie Stackhouse är snygg, har bra självförtroende, och jobbar som servitris på en bar i småstaden Bon Temps i Louisiana. Hon bor med sin älskade farmor, har en katt och ett litet problem: hon är telepatisk.

Att vara telepatisk är inte kul. Att hela tiden höra ett konstant babbel av tankar man inte har intresse av att höra, många gånger inte ens vill höra, är påfrestande. Så när hon träffar den stilige Bill och inte kan höra ett dugg vad han tänker så känns det som en befrielse. Sookie faller som en fura. Tyvärr är Bill en vampyr, och hans vänner är inte direkt trevliga. När dessutom ett flertal unga flickor börjar mördas i trakten på sätt som för tankarna till vampyrer, blir Sookie snart indragen i en hel del bekymmer.

Charlaine Harris har ett enkelt, men genialt recept. Du tager tre populära genrer – chick lit, deckare, samt vampyrromantik. Du blandar, låter det puttra en stund, kryddar ordentligt med humor, rappt, slangspäckat språk och serverar med en hjältinna som snarast är en parodi på den typiskt romantiska hjältinnan. Hon är snygg, modig, schysst, och så vidare, men kanske inte riktigt så smart som hon själv tror. Eftersom det är chick lit så omges hon av oproportionerligt många snygga och sexiga karlar, eftersom det är deckare löser hon såklart mysterier där polisen har tokfel, och över huvud taget så ska vi inte bry oss alltför mycket om det där med trovärdighet, utan ta allt med en nypa salt och låta oss underhållas.

Och det låter jag mig så gärna göras, så.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *