Death: The High Cost of Living

20 februari 2008

Författare: Gaiman, Neil

Serie: Fristående

Death: The High Cost of Living är den första av två fristående berättelser om Morpheus storasyster. Den publicerades vid sidan av Sandman-serien, förslagsvis på grund av att folk helt enkelt vill läsa mer om den charmiga personifieringen av döden. Vilket de gjorde helt rätt i, för strax efter att jag hade läst ut The Sandman så dök The High Cost of Living upp i bokhyllan. Ett vanligt fenomen här. Jag vet inte var ifrån de kommer, jag lovar.

Ett dygn under varje århundrade så får Death uppleva hur det är att vara en människa, en dödlig. Hon får lite mer färg på huden och kastas in i världen. Den här gången möter hon bland annat Sexton, en självmordsbenägen tonåring, och Mad Hettie, en gammal dam som letar efter något vitalt. Frågan är om Death kan utnyttjas när hon inte riktigt är sig själv?

Neil Gaiman gör ett bra 24-timmarsjobb, helt i Sandman-andan. Handlingen är simpel men medryckande. Det är både snyggt ritat och färgat. Persongalleriet är tilltalande i sin variation. Death är charmig, söt och rolig, som vanligt. Det tar ingen längre tid att komma till sista sidan. När man är där lär man inte ha fått en uppenbarelse, men säkerligen en underhållande lässtund. Jag fick det, åtminstone.

Death: The High Cost of Living läses med fördel efter en utläsning av The Sandman, så att man har ett hum om vem Death är. Å andra sidan så är det en helt fristående dag och det är säkert inte alls fel att ha ett litet hum om vem Death är innan man läser The Sandman.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *