Deepsix

5 januari 2009

Författare: McDevitt, Jack

Serie: Engines of God del 2

Deepsix är andra boken i en serie löst sammansatta böcker om Priscilla Hutchins och den arkeologiakademi hon jobbar för. Deepsix är något av en mellanbok, som inte direkt för fram huvudhandlingen, som introducerades i The Engines of God, ett endaste dugg.

Planeten Deepsix är på väg att gå under i en gigantisk krock med en förirrad gasjätte, och ett stor grupp vetenskapsmän är där för att studera fenomenet tillsammans med en lyxkryssare full med rymdturister. Av en slump upptäcker man resterna efter intelligent liv på planeten. Priscilla Hutchings kallas dit, då hennes skepp är det enda i närheten som kan nå planeten, och landa innan den förstörs i kollisionen med gasjätten.

Naturligtvis går allt åt helvete, Hutchins och en skara följeslagare blir strandade på planeten, och det hela övergår i att bli en katastroffilm utan dess like, fast i bokform.

Problemet med att inte ha någon riktig antagonist är att man får skapa motsättningar på artificiell väg. För min del känns det en aning krystat när handlingen drivs framåt av att folk ständigt begår misstag, naturkatastrofer eller dylikt. Det blir på något sätt lite för mycket Deus Ex Machina av det hela, fast tvärtom.

Jag tycker egentligen att McDevitt har blivit bättre på att skriva, även om berättelsen i denna bok är betydligt svagare. Deepsix är inte egentligen en dålig bok, för den är både spännande och bitvis underhållande, men det här med katastroffilm/böcker har aldrig riktigt gått hem hos mig.

Jag köpte inte heller till fullo delar av karaktärsutvecklingen och en del av personernas handlande, även om många människor gör konstiga eller oväntade saker under stark psykisk press.

Allt som allt så är Deepsix smått underhållande, men inte mycket mer, men serien som helhet har helt klart potential.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *