Den femte systern

4 december 2008

Författare: Sandén, Mårten

Serie: Fristående

En kall vintermorgon blir sextonåriga Jannike och hennes höggravida chef Elisabeth attackerade av en underlig liten varelse, en vätte. Genom polisen kommer de i kontakt med Byrån, en hemlig organisation som utreder övernaturliga händelser i Sverige. Byrån misstänker att attacken kan ha med Elisabeths ofödda barn att göra. Elisabeth är nämligen ättling i rakt nedstigande led till den fruktade Eugen Karmelius som på artonhundratalet försökte öppna porten till Helvetet och släppa lös djävulen i världen. Och detta kan komma att hända igen, nu på tjugohundratalet. Det är upp till Jannike att stoppa Karmelius öviga ättlingar samtidigt som hon uppfyller sitt eget öde.

Urban fantasy, eller nutidsfantasy, har aldrig riktigt fått fäste i Sverige. Därför är det med stor glädje jag ser en bok i genren på svenska, och som dessutom är skriven av en svensk författare. Visserligen rubricerar förlaget den som skräck, vilket inte är fel, men jag tycker absolut att fantasydragen dominerar. Förlaget kallar det också för ungdomsbok, men Den femte systern passar lika bra för vuxna läsare.

Här härjar vättar, troll och jättar på Stockholms skuggiga gator och det hålls hemliga svarta mässor i VIP-rummen på nattklubbarna. Jag kommer bland annat att tänka på Arkiv X, här finns en likartad kuslig stämning. Tanken på att det finns en hemlig myndighet vars syfte är att skydda oss vanliga människor från att komma i kontakt med det övernaturliga är fantasieggande.

Mårten Sandén lyckas väl med att förankra sin djävulssägen i modern tid, inte minst genom språket. Det är välskrivet, lättläst och ungdomligt. Men framför allt är boken förbaskat underhållande. Handlingen håller ett högt tempo från första början och är väl genomtänkt. Som läsare bör man vara observant även på små detaljer, de ger välplacerade små ledtrådar till berättelsens upplösning.

Dessutom tycker jag att det är trevligt att en författare äntligen använder sig av våra svenska folksägner som grund till en fantasyberättelse. Mer sånt tack!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *