Den fula prinsessan

18 mars 2005

Författare: Burton, Elizabeth K.

Serie: Fristående

Den Fula Prinsessan har märkningen 15+, någonting jag förmodar kommer av det faktum att Wela (förlaget som ger ut boken på svenska) huvudsakligen ger ut ungdomslitteratur och därför särskilt vill påpeka att de just den här gången vänder sig till en äldre publik. Berättelsen växlar i perspektiv mellan kungahusets seneskalk och den kungliga riddaren, en växling som även ser till att byta mellan första och tredje person, någonting som faktiskt fungerar. På så sätt får läsaren veta hur kung Edricks oväntade död leder till att man nödgas söka upp den Fula Prinsessan, nu rikets rättmätiga arvtagerska, och de problem som uppstår såväl på det politiska som på det personliga planet. Det är en romantisk bok (med mer eller mindre lyckade förbiskrivningar av sexscener) om maktspelet i Abernal och kärleken mellan prinsessan och hennes riddare.

Ett problem jag har när jag läser den här boken är den engelska språkdimma som lägger sig över namnen. Väl medveten om att många läsare inte håller med mig – ni kan alltid se det som jag invänder mot som en ren fördel för boken – vill jag när jag läser om en fiktiv värld där vare sig England eller engelska existerar inte ständigt bli påmind om att jag läser en översättning. Engelsk-klingande namn som Jack eller Chris är en sak, men när den förstnämnde får epitetet “Dagger” och platser kan heta saker som “Raven´s Cry” blir det synnerligen svårt att koppla bort vetskapen om att personerna man läser om en gång skapades av någon med engelska som modersmål.

I övrigt flyter texten på – det är knappast en bok som kan anklagas för att vara tungläst – och jag drivs vidare av lusten att vända blad för att få reda på hur det skall gå härnäst. Maktspelet och intrigerna är inte huvudpoängen utan fungerar endast som bakgrund och katalysator för själva kärleksberättelsen. Den som vill ha en inte allt för tungsmält romantisk historia som i alla fall försöker rubba prinsessberättelsens konventioner kan absolut läsa Den Fula Prinsessan. Den som vill ha mörk svärdsvingarfantasy där huvudpersonerna inte är fullt lika benägna att gå omvägar för att hitta fredliga lösningar borde nog leta efter sin underhållning annorstädes.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *