Den gömda skogen

9 september 2005

Författare: Cross, Gillian

Serie: Den gömda skogen del 1

Det första jag gjorde när jag fick syn på Den gömda skogen (originaltitel The Dark Ground) var att sätta mig och stirra misstroget på omslaget. Tydligare än någonting annat talade det om hur utanför målgruppen jag är: något slags hologramliknande (det finns säkert ett bättre ord) sak som växlade mellan att visa bokens titel och en bild på en pojke i vegetationen. Jag tyckte det såg horribelt ut; en vän som kom förbi tyckte det var hur kul som helst.

Väl innanför pärmen fanns det en bok också. Den gömda skogen sägs av förlaget vara en “ungdomsthriller med fantasyinslag”, vilket nog är en rätt bra beskrivning. Det är dröjer inte många sidor innan huvudpersonens värld har ställts på ända och resten av boken hanterar hans försök att lista ut vad som egentligen hänt honom och att göra någonting åt det. Inte en vidare originell beskrivning, men så är det inte heller en vidare originell bok. Idéerna har använts förr, personligheterna läsaren stöter på likaså. Inte ens det höga tempo (som brukar vara typiskt för ungdomsböcker) gör läsningen särskilt spännande – och eftersom det är det som boken bygger på, faller den ganska platt till marken. Det behöver inte betyda att den är helt meningslös eller att det inte finns någonting som är bra i den – för det finns det, som när personernas relationer någon gång lyser till, bara inte i tillräckligt stor utsträckning. Hade jag läst boken för sex, åtta år sedan hade jag visserligen tagit mig igenom den utan att klaga för mycket, men efter att den hade lagts åt sidan hade det nog inte varit mycket av den som fastnat i minnet.

Det finns betydligt bättre böcker att lägga sin tid och sina pengar på. Att det är en ungdomsbok förändrar inte den saken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *