Den Kung som är och som ska komma

5 september 2013

Författare: White, T. H.

Serie: Fristående

Den Kung som är och som ska komma är en samling av de fem böcker av Terence Hanbury Whites version av Kung Arthur-sagan. Boken har satt standarden för de moderna versionerna av Kung Arthur-legenderna.

Det är en märklig roman om hur en ung pojke, Arthur, fostras till man av den gamle trollkarlen Merlyn. Sagans värld har trängt undan historiens. Det är Arthur som regerar i slutet av 1400-talet och inte Edvard av York. Rustningarna är från samma århundrade, men de sitter på riddarna av Runda Bordet. Drakar, trolldom och annat oknytt är i full verksamhet. Och här finns också den gamle vise (rolige) Merlyn, som lever baklänges.

Boken åldras i takt med att karaktärerna åldras. Första boken har en väldigt ungdomlig ton full av äventyr och lärdomar. White förstår verkligen hur pojkar fungerar, både deras bra och dåliga sidor och hur våra upplevelser formar de vi är idag. Sedan tar berättelsen en mörkare ton som diskuterar frågor kring moral och utveckling av samhället.

Arthur är en enkel, nästan lite dum pojke som vill förändra världen till det bättre. Krig är en lek som lorderna i England leker när det passa de. Arthur vill skapa en bättre och mer civiliserad värld där våld används för att hjälpa folk, för folket ur medeltiden. Han misslyckas för sådana som Mordred kommer alltid finnas och använda våld till sina egna syften (och våld är alltid våld).

Lancelot är bokens mest komplexa karaktär. Han är ful, osäker, har flera religiösa kriser, tungt samvete. Han kan aldrig leva upp till sina ideal och hatar sig själv för det. Hans affär med Guinevere (White kommer aldrig tillräckligt nära henne för att jag ska förstå henne) är bokens långsammaste bitar men också de mest psykologiska undersökningen av karaktärernas motivation genom serien.

Det är ingen lättläst bok. Den är lång med ett komplicerat språk och handlingen har flera pauser. Men är inte White så otroligt rolig? Tråkiga, moraliska karaktärer blir komiska och patetiska och som agnostiker ser författaren religiösa utmaningar ur ett helt nytt ljus. Boken känns ibland som en parodi på myterna än en återberättelse av sir Thomas Malorys version (som T. H. White refererar till flera gånger).

I femte boken Merlyns bok kulminerar författarens filosofisk syn på mänskligheten. Politik, religion, makthavare, grymhet. Ingen går säker när White kritiserar alla mänsklighetens brister men antyder ändå att det kan finnas ljus i slutet av tunneln, om vi bara funderar på våra brister och försöker hitta en lösning.
Den Kung som är och som ska komma är en klassiker av en anledning. Det är inte varje dag en bok får mig att fundera så mycket på mänskligheten som den här.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *