Det sista kriget

30 juli 2007

Författare: Johansson, K.G.

Serie: Glastornen del 2

Några år har gått sedan Glastornen slutade, och Varg har återvänt till sitt folk i Is. Samtidigt växer flickan Asha upp i Borg, en uppväxt som präglas av hat mot stadens härskare Alasander, Krists företrädare på jorden. Omständigheterna driver dem att lämna sina hem, och tillsammans med den mystiske vetsormunken Hannes finner de sig snart indragna i Alasanders heliga krig, det sista kriget, som ska sprida Krists lära på jorden innan undergången.

K G Johanssons andra ungdomsbok handlar till stor del om missbruk av makt och religion. Kampen mot Alasander – vars manipulativa sätt att tala till folket för tankarna till Hitler i sitt esse – är central men överskuggar inte andra teman som Ashas och Vargs respektive personliga utveckling eller den ytterligare information om världens bakgrund (och framtid) som ges. Varg har mognat sedan sist och blivit vuxen och eftertänksam. Det impulsiva står den unga Asha för, en målmedveten krigarsjäl som inte alltid tänker efter före. Trion kompletteras av Hannes, den till synes allvetande munken, som tack och lov är varken gammal eller skäggig utan ung och kanske inte så allvetande som han verkar. Kanhända är dessa tre tillsammans en aning för modiga och smarta för att vara helt trovärdiga, men de är samtidigt så sympatiskt skildrade att man som läsare smälter det.

Över huvud taget är det en sympatisk bok. Den är lättläst, med ett trevligt och väl fungerande språk, handlingen är spännande och fartfylld utan att kännas hafsig (som tyvärr är fallet i många ungdomsböcker jag läst), den tar upp obehagliga ämnen – våldtäkt, mord, religiösa förföljelser – på ett sätt som markerar det obehagliga utan att gå över gränsen till att frossa i blodiga detaljer. En uppföljare som kompletterar trilogin är att vänta.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *