Devlin’s Justice

26 november 2004

Författare: Bray, Patricia

Serie: Sword of Change del 3

När tredje boken tar vid så har det gått en tid, och Devlin och hans vänner har nu börjat närma sig Kingsholm.

Allting tyder på att saker och ting blivit värre under hans frånvaro, men han vet fortfarande inte varifrån attackerna kommer, eller det slutgiltiga syftet bakom dem.

Devlins återkomst till Jorsk blir dock inte den triumf han tänkt sig, utan det hela slutar i förräderi från det mest oväntade håll. Vem som förråder honom och varför lämnar jag till läsarna att själv upptäcka.

Om bok två kändes en aning utdragen så känns del tre däremot en aning kort. Vissa saker skulle ha blivit bättre om de fått lite mer tid och fokus.

Till skillnad från de tidigare böckerna så är större delen av boken inte skriven utifrån Devlins synvinkel utan utifrån hans följeslagares. Det har dock sina förklaringar, och hanteras på ett bra sätt.

Det måste dock sägas att dessa karaktärer kan te sig en aning stereotypa ibland. Men så länge man är medveten om det och till större del är ute efter händelsespäckad fantasy så tror jag inte man blir besviken.

Tredje delen är betydligt mörkare än de tidigare böckerna, vilket inte direkt kom som någon överraskning. Även om man inte fått några direkta ledtrådar till vem den osynliga fienden var i de tidigare böckerna så insåg man rätt snabbt vem det måste vara i bok tre. Det hela kändes nästan lite väl uppenbart, men det är på sätt och vis ändå en snygg och inte helt osannolik vändning.

Boken innehåller några intressanta knorrar i slutet, men jag blev aldrig riktigt överraskad. Solid fantasy, och riktigt bra med tanke på att Sword of Change är Patricia Brays debut.

I slutändan måste jag ändå säga att bok ett är den som känns bäst genomarbetad, och i slutändan också är bäst.

Med några fler böcker i nacken tror jag helt klart Patricia Bray kan bli någon att räkna med.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *