Diamantsvärdet och Träsvärdet (båda delarna)

26 maj 2008

Författare: Perumov, Nick

Serie: Svärdens väktare del 1

Nick Perumov blev först känd i sitt hemland Ryssland när han översatte Lord of the Rings och skrev en egen fortsättning på den. Diamantsvärdet och Träsvärdet (på svenska uppdelad i bok 1 och 2), som inleder hans egna åtta delar långa Svärdens väktare, är episk fantasy där världar står på spel och man får följa ett flertal olika figurer på deras väg mot räddning eller död. I fokus står en värld där människorna har trängt undan de andra raserna och hat råder mellan de olika folkslagen. Människorna håller inte sams bland sig själva heller: kejsaren ger sig på att utrota de mäktiga magikerna med stor förödelse som resultat. Samtidigt återfinns två mytomspunna svärd, det ena hos skogsfolket dankerna och det andra hos de underjordiska gnomerna. Svärden bär på stor makt och respektive folk tänker använda dem till att slakta sina fiender. Och i bakgrunden pågår något ännu större, när gränserna mellan världar rivs itu och Intet breder ut sig. Är undergången på väg?

Jag får känslan av att Perumov har haft väldigt roligt när han hittade på sin värld. Den är så full av varelser och demoner och olika sorters magi och antydningar om en intressant bakgrundhistoria, men samtidigt som det är roligt kan det också bli lite tröttsamt med allt namedroppande.

Diamantsvärdet och träsvärdet är som bäst när den håller tempot uppe, när städer brinner och alla kämpar förtvivlat, för när Perumov saktar ner och vill förklara saker så vill jag bara slå boken i skallen på honom och tala om för honom att varken jag eller resten av hans läsare är korkade. Allt måste inte sägas tre gånger. Det är en bra berättelse och ett väldigt medryckande äventyr, men Perumov har en berättarstil som är alldeles för övertydlig. Särskilt fånigt blir det när karaktärerna i långa inre monologer resonerar med sig själva. ”Allt är i sin ordning, Sidri. Allt är lugnt, förstår du?” Det funkar inte alls och får vid flera tillfällen personer som annars skulle vara intressanta att kännas löjliga.

Men det är som sagt en bra historia i en vältecknad värld och tack vare spänningen hade jag svårt att lägga böckerna ifrån mig, trots att jag ibland blev irriterad.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *