Diamantsvärdet och träsvärdet II

19 november 2007

Författare: Perumov, Nick

Serie: Svärdens väktare del 2

Ersatz tar sin utgivning på allvar. Det skall de ha en eloge för. Jag sitter med andra delen av Nick Perumovs Diamantsvärdet och träsvärdet i handen och den är förbaskat mycket snyggare än större delen av all annan fantasy, än större delen av alla böcker över huvud taget, som ges ut på svenska idag. Då talar jag inte omslaget – även om det inte alls är dåligt – utan hela arbetet med boken. Trådbunden, behagligt tryck, snygg layout. Jag vill tycka om en bok som någon har behandlat så omsorgsfullt.

Tyvärr gör jag inte det. Det är inte det att jag fortfarande tycker att Perumovs berättelse är helt okej men inte mycket mer intressant än så som gör att det går trögt, så trögt om man är van att allt som oftast läsa böcker från pärm till pärm, att vandra genom kejsardöme och dödsregn. Mest saknar jag, när jag nu har accepterat det Perumov vill säga, personer som kan övertyga mig om att de är levande med tankar och känslor utan att författaren skall behöva skriva mig på näsan med dem. Gång på gång lägger jag ifrån mig Diamantsvärdet och träsvärdet II i ren frustration över att Perumovs sätt att skriva sätter upp en stor mur mellan mig och det han vill berätta. Bitvis läser jag den säkerligen slarvigare än jag borde bara för att bli klar med den.

Nick Perumov är, som konstaterat i min recension av del ett av den första boken i Svärdens väktare, en kompetent författare. Han vet vad han gör och han gör det tillräckligt bra för att sälja böcker och bli översatt till svenska. Den som inte tycker att det finns ett egenvärde i att författaren indirekt visar saker istället för att skriva dem rätt ut kommer förmodligen inte att dela mina invändningar mot hur Perumov skriver. Jag har svårt att tänka mig att det här är en författare som inte skulle kunna nå en publik. Jag hör dock definitivt inte dit.

För övrigt bör betyget nedan ignoreras.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *