Die Verwandlung

7 november 2005

Författare: Kafka, Franz

Serie: Fristående

“Die Verwandlung” (“Förvandlingen”) är Kafkas klassiska berättelse om Gregor Samsa som en dag vaknar och upptäcker att han har förvandlats till en skalbagge. Berättelsen är snarare än långnovell än en roman: min utgåva slutar efter en kort biografi på sidan 138, men då har Vladimir Nabokovs kommentar tagit över redan vid sidan 73.

Gregor försöker hålla fast vid sin mänsklighet, försöker hålla vid hoppet om att han på något sätt skall återhämta sig och kunna återgå till det liv han levde trots att livet han levde innan sin förvandling egentligen inte innehöll så mycket av det som brukar räknas som mänskligt det heller; allt medan hans familj (vilket i och för sig är fullt förståeligt) inte riktigt vet hur de skall hantera situationen. Som alltid i Kafkas skrivande infinner sig en nästan klaustrofobisk känsla över hur huvudpersonen är fångad i sin situation; här förstärkt av det faktum att Gregor bara tre gånger ens försöker ta sig ut ur sitt rum.

“Die Verwandlung” är förmodligen näst Der Prozeß (Processen) Kafkas mest kända verk, men tillhör egentligen, enligt er recensents högst personliga åsikt, det sämre han har skrivit. Båda de huvudsakligen fullbordade romanerna – Der Prozeß och Das Schloß (Slottet) – håller egentligen högre kvalitet, särskilt den förstnämnda som för ovanlighetens skull dessutom nästan är komplett. Personligen tycker jag annars att Kafka utmärker sig först och främst som novellist; särskilt surrealistiska stycken som “Ein Landarzt” (“En läkare på landet”) och framförallt “In der Strafkolonie” (“I straffkolonien”) som målar upp en realistisk stämning av total overklighet som ytterst få fantasyböcker förmår komma i närheten av.

Problemet med “Die Verwandlung” är kanske också dess styrka: surrealismen är bunden så hårt i en realistisk beskrivning av Gregors vedermödor att den aldrig kan lyfta till samma absurda nivåer som i många andra verk. Oavsett så är det en klart läsvärd berättelse.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *