Dödens pris

15 februari 2005

Författare: Lord, Jeffrey

Serie: Blade del 6

Blade var en serie om tio böcker som gavs ut av B. Wahlströms som billig pocket i början av 80-talet. De såldes i kioskerna tillsammans med Nick Carter, Harlequin, Manhattan och Bill och Ben. Och för en fantasyfantast var det en betydligt trevligare läsning än andra billiga pocketböcker. Böckerna är uppbygda precis som annan billig kiosklitteratur: någon har kläckt en idé, och sedan turas en mängd olika, mer eller mindre begåvade, författare om att skriva böcker om hjälten under gemensam pseudonym. I detta fallet döljer sig namnen Lyle Kenyon Engle, Roland J Green, Ray Nelson och Manning Lee Stoke bakom namnet Jeffrey Lord.

Ursprungligen skrevs det över 30 romaner om Blade, men endast de tio första finns översatta till svenska, på gott och ont.

Så till den övergripande handlingen (giltig för alla böckerna): Richard Blade är en brittisk underrättelseofficer, en riktig karlakarl med musklerna på rätt ställe och ett strålande intellekt. Han blir utsedd att testa en ny uppfinning, en maskin som kan förflytta honom från Londons dimmiga gator till Dimension X, en udda plats där allehanda faror hela tiden väntar bakom nästa krök. Hans uppdrag är att leta efter nyttiga företeelser eller saker att ta med hem till sin chef, lord Lighton, och hans galne uppfinnare, J (är detta James Bond-varning eller ej???). Eftersom man inte kan skicka dött organiskt material genom porten till Dimension X, kommer Blade alltid dit naken i början, vilket oftast medför det första erotiska mellanspelet. Efter det så hamnar Blade i en konflikt, oftast med ett helt land, eller en hel armé, och efter ytterligare några erotiska äventyr, och ett par hundra döda fiender återvänder Blade till London igen, återkallad av J´s maskin. Tomhänt.

I just denna bok visar Dimension X upp en skuggbild av det feodala Japan, som Blade ska traska runt i. Självklart är Blade en hejare på alla möjliga kampsporter, med och utan vapen, och han klarar sig galant mot alla pseudosamurajer som kommer i hans väg. Han blir till och med så gripen av atmosfären, att han håller på att begå seppuku när J´s maskin kallar tillbaka honom. En intressant del i boken är det Go-spel med mänskliga pjäser som två härskare spelar mot varandra. Givetvis är Blade en av pjäserna, men överlever som den mästare på spjut han är.

Detta är lite av en mix mellan Conan Barbaren, James Bond och Nick Carter. Alla böckerna innehåller meningslöst övervåld, smått fascistoida tankegångar och mycket sex. Men trots det finner jag fortfarande en viss sjuklig tillfredställelse efter att ha läst en av dem (och, nej, det är inte de erotiska scenerna jag tänker på). Trots att detta är ren och skär smörja, så är det ändå själva essensen av en mustig Sword & Sorcery-roman som finns här. Utan några litterära ambitioner eller krav på kvalitet.

Tweet about this on TwitterShare on FacebookGoogle+share on Tumblr

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *