Dorei/(Till Esperani)

20 mars 2006

Författare: Bjällerstedt Mickos, Karolina

Serie: Till Esperani del 3

Dorei är den tredje och avslutande delen i Karolina Bjällerstedt Mickos trilogi Till Esperani som inleddes med Mantor och fortsatte med Larona. Huvudpersonen är den här gången Dorei, en amma som fått i uppdrag att föra den nyfödda prinsessan i säkerhet genom ett sönderfallande rike. Förmodligen är det den detaljen, den för genren udda valet av huvudperson, som gjort boken mest omtalad. Det är på sätt och vis synd, eftersom Dorei borde kunna stå på egna ben mer baserat på hur den gör saker snarare än bara för att det är fantasy med mycket amning och blöjbyten, utan värdering om huruvida detta sköts på ett bra sätt eller inte.

Bjällerstedt Mickos huvudpersoner är överlag inga krigiska personer. Mantor i boken med samma namn lämnar sitt gamla liv när han deserterar efter att ha blivit uttagen till krigstjänstgöring och för Dorei är det ett ganska stort steg att besluta sig för att försvara sig själv och sin skyddsling med en sax. Ändå går strid och konflikter genom hela boken, och ett antal människor lyckas dö i deras väg. Det är krig och soldater mest överallt, vilket än tydligare lyfter fram hur främmande den situationen är för Dorei.

Den omgivande maktkampen är ändå, trots att den får sin upplösning, inte lika tydligt närvarande som i Larona, och det känns som ett steg i rätt riktning. Det må kanske vara en irrationellt personlig åsikt, men jag vill ändå hävda att Bjällerstedt Mickos skriver som bäst i de lugnare samspelen mellan människor, begränsat i rum och antal inblandade, med mer fokus på de enskilda personernas öden än vad som händer med den stora världen utanför. Hur bra hennes böcker blir blir lätt avhängigt detta, och Dorei når därför inte upp till Mantors höjder, men är starkare än Larona.

Det är antagligen inte fullt nödvändigt att ha läst de båda tidigare böckerna för att få ut någonting av den relativt fristående Dorei, men det rekommenderas, särskilt för att förstå bokens politiska landskap. Den som är särskilt intresserad av att läsa fantasy med spädbarn, amning och blöjor kan ge sig på Till Esperani. Annars kan man i alla fall ta en titt på inledande Mantor.

För övrigt bör betyget nedan ignoreras.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *